Ei mingit hommikuni pidu! Muusikud ja meelelahutajad kutsuvad üles üritusi varem alustama ja lõpetama

Pidu
Foto: 123rf

Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit (ATML) teeb novembris eestimaalaste peokultuuris revolutsiooni, kutsudes üles pidudega varem alustama ja lõpetama.

„Varem on parem“ eesmärk on innustada vastutustundlikumale alkoholitarbimisele, mis aitaks vähendada alkoholist tingitud tervisemuresid ja korrarikkumiste hulka.

„Algatuse eesmärk on kutsuda inimesi katsetama pidutsemist pisut varasemal kellaajal, jõudes nii ka varem koju ja tundes end järgmisel päeval hästi ja aktiivsena,“ sõnas liidu tegevjuht Krista-Maria Alas.

Peoga varem alustamine tähendab, et pidu hakkab paar tundi tavapärasest varem ehk hiljemalt kell 23. Peo alguseks loetakse Alase sõnul peaesineja lavale minekut. “Tänases peokultuuris on levinud, et enne peole minekut kogunetakse kellegi kodus, kus tarbitakse alkoholi enne peokohta jõudmist. Hilisel tunnil peole jõudes tarbitakse alkoholi veelgi ning pika õhtu peale võivad kogused liiale minna,” rääkis Krista-Maria Alas.

Ta nentis, et lisaks terviseriskidele toob alkoholi liigtarbimine kaasa ka öiseid korrarikkumisi, kuid ühiselt saaks siinseid pidutsemistavasid muuta. „Inimene otsib meelelahutust igal juhul. Kuigi koroonapiirangud tõid statistikas muudatusi, on täna koroonaeelne olukord avaliku korra rikkumise tähenduses suuresti tagasi. Piirangute mõju on ajutine - tarvilik oleks muudatus mõttemallis,“ on Alas veendunud.

Kirjeldatut kinnitavad politsei- ja piirivalveameti (PPA) andmed, mille kohaselt on suurem osa politsei väljakutsetest seotud otseselt või kaudsemalt just alkoholi liigtarvitamisega. Lääne-Harju politseijaoskonna juhi Lea Bärensoni sõnul oleksid paljud korrarikkumised ära hoitavad, kui inimesed tajuksid oma piire ja tarbiksid alkoholi mõõdukalt. „Vastutustundlik alkoholitarvitamise kultuur saab sündida kõigi ühiskonnaliikmete koostöös, kui sellesse panustavad nii meelahutusasutused, alkoholitootjad kui ka tarbijad ise,“ ütles Bärenson. 

Mõtteviisi muudatuse realiseerimiseks on kampaaniaga kaasa tulnud erinevad meelelahutusasutused ja artistid, kes novembrikuus vähemalt ühe peoga varem alustavad. Kokku toimub novembris vähemalt kümme sellist pidu.

Laulja ning muusikakirjutaja Hendrik Sal-Saller tõdes, et on juba aastaid koos teiste artistidega püüdnud sarnast muutust peokultuuri tuua. “Tahtsime erinevate muusikutega koos juba aastaid tagasi seda varem mängimise üleskutset alustada. Tegime teiste artistidega kokkulepped, aga kui seetõttu esinemisi hakati ära ütlema, kadus ka paljudel tahtmine. Smilers oli ainuke, kes asja edasi ajas ja ei taganenud. Täna on meie tuules siin mõned veel hakanud tõsisemalt asjast rääkima ja esinemisaegu kauplema,” tunnistas Sal-Saller ja lisas, et ainult ühiselt on muudatused võimalikud. 

Ka mitmed peokohad on mõistnud, et sellest võidavad kõik. Tallinna vanalinna ääres asuva ööklubi Venus omaniku Renar Pindeli arvates on muudatused peokultuuris tervitatud. „Koroonaaja katsetused näitasid, et varasem peokultuur on kasulikum nii pidulistele, meelelahutuskohtadele kui ka artistidele. Inimesed jõuavad meie juurde varem ja kliente on meeldivam teenindada, sest tarbimine on mõistlikum,“ on Pindel veendunud.

Kampaania “Varem on parem” korraldaja on Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit. Algatuse eesmärkon katsetada varem algavate ja lõppevate pidude lahendust, mis võiks aidata kaasa sotsiaalselt vastutustundlikule alkoholi tarbimisele.Lisainfot kampaania kohta ja varem algavate pidude nimekirja leiab kampaania veebilehelt www.varemonparem.ee.

Kommentaarid puuduvad