Haridusminister Kristina Kallas: Eesti õpilaste lugemisoskus on Euroopas üks parimatest

15.-16. mai osales minister Kristina Kallas haridus- ja noorteministrite istungitel Brüsselis ning kohtus kahepoolselt Austria, Rootsi, Prantsuse, Belgia, Hispaania ja Horvaatia ministritega ning Eesti suursaadikuga Belgias ja Luksemburgis Artur Kink’iga.

Detsembris avaldatakse värsked PISA testi tulemused. Selle tuules arutasid haridusministrid õpilaste lugemisoskuse teemadel, kus Eesti paistab selgelt silma väga heade tulemustega.

Minister Kristina Kallas: „Pole saladus, et hariduse teemadel vaadatakse Eesti otsa mõistmaks, kuidas me sellised tulemused oleme saavutanud. „Vastus on alati, et ühte võluvitsa pole olemas, kuid oleme valmis toetama liikmesriike nende teekonnal haridussüsteemide kaasajastamisel, et ELi keskmine lugemisoskus saaks ettenähtud tempos tõusta.“

Haridusministrid leidsid istungil, et hariduse ja koolituse valdkonnas on automaatne kvalifikatsioonide tunnustamine vajalik ning peame jätkama vajalike sammude astumist, et see ka reaalsuseks saaks. Minister tõi välja, et heaks eeskujuks on siin Balti- ja Madalmaade vaheline leping, mis lihtsustab inimeste elu omandatud hariduse tõendamisel.

Noorteministrite istungi fookuses oli noorte kaasamine, sh Ukraina sõjapõgenikest noorte. Minister ütles, et Eesti on ka siin eeskujuks, kuid pikk tee on minna. „Näiteks on uuel koalitsioonil plaanis langetada valimisiga, ministeerium on välja töötamas e-kaasamise vahendit ning koolitame noorsootöötajaid vaimse tervise teemadel.“ Minister lisas, et usub siiralt, et noored peavad riigi tulevikku puudutavates otsustes saama kaasa rääkida. „Lõppeks on see ju nende tuleviku riik, mida me ehitame."

Kommentaarid puuduvad