Elektrilevi võrguteenuse hinnatõusust: kui oleme liiga pikalt kahjumis, ei suuda me võrku jätkusuutlikult arendada

Seitsmesed uudised

"Seitsmeste uudiste" stuudios käis külas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm, kes rääkis Eesti valmisolekust juhul, kui Venemaa kavatseb meid oma energiasüsteemist ootamatult lahti ühendada. Jutuks tulid ka universaalteenus ning järgmisel aastal tõusvad Elektrilevi võrguteenuste hinnad.

22. septembril kutsus peaminister Kaja Kallas telepöördumises inimesi üles olema valmis võimalikeks elektrikatkestusteks, juhul kui Venemaa peaks Eesti ootamatult oma energiasüsteemist lahti ühendama. Kas Eesti on sellise olukorra toimumiseks päriselt valmis?

Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm sõnab: "Lihtne vastus sellele küsimusele on, et midagi ei juhtu. Me suure tõenäosusega ei saagi aru, et Venemaa on nüüd seda nuppu vajutanud ja meid sünkroonalast välja lülitanud. Aga see on siis, kui kõik hästi läheb."

"Võib ka juhtuda, et seda tehakse keset külma talve, kui meie elektritarbimine on tipus. Siis, kui mõni elektrijaam läheb rivist välja, mõni Soome kaabel kukub rivist välja. Siis võib juhtuda see, et osades kodudes tuled kustuvad," lisab Härm.

"Aga see võib juhtuda ka lihtsalt sellest, et meil Eestis on sügistorm. Möödunud päevadel olid 13 000 Eesti kodu sellised, kus elekter läks ära. See võib kogu aeg juhtuda ja alati on mõistlik valmis olla. Mõistlik on varuda küünlaid, tikke, natuke vett ja toitu. Me peame selleks valmis olema," selgitab Härm.

Kui kiiresti taolised rikked likvideeritakse ning mis põhjusel tõuseb tuleval aastal Elektrilevi võrguteenuse tasu, vaata täpsemalt juba päises olevast videost!

Kommentaarid puuduvad