Terve aasta Ukraina sõda: inimesed ja nende lood, mis liigutasid ning inspireerisid

Arhiivist pärit lugude kangelased
Arhiivist pärit lugude kangelased — FOTO: Kollaaž

Täna, 24. veebruaril tähistab Eesti Vabariik oma 105. sünnipäeva. Ühtlasi täitub täpselt aasta aega päevast, mil Venemaa alustas sõda Ukraina vastu.

Selle puhul toome arhiivist välja Ukrainaga seonduvad persoonilood, mis meie lugejatele eelmisel aastal kõige enam korda läksid. 

Eestlanna broneeris Ukraina toetuseks kohaliku majutuse: kui omanikult sõnumi sain, puhkesin lahinal nutma

Paljud meist tahavad sellel keerulisel ajal ukrainlasi toetada ja aidata, ent erinevatele kontodele tehtud annetused ei pruugi kohalikeni jõuda piisavalt kiiresti. Üks võimalus ukrainlasi otseselt aidata on loodud aga tänu Airbnb platvormile.

Seda tegi ka üliõpilane Merili, kes broneeris majutuse Kharkivis.

Loe pikemalt SIIT!

Eestis õppiva ukrainlanna perekond jäi sõjaõuduste keskele: püüdsin meeleheitlikult lähedastega kontakti saada

Tallinna Ülikoolis õppiv Anna on Kiievist pärit üliõpilane, kes tuli kolm ja pool aastat tagasi Eestisse elama. Puhkenud sõja tõttu on tema lähedased ning sõbrad Kiievis sõjaõuduste keskele jäänud. Anna teeb Eestis olles omalt poolt kõike, et võimalikult palju oma kodumaad aidata.

„Ma nutsin tunde ja mul oli paanikahoog. Ma püüdsin meeleheitlikult kontakti saada pereliikmete, sugulaste ja sõpradega,“ meenutas Anna, kui ta üles ärgates teada sai, et Ukrainat on tabanud sõda.

Loe pikemalt SIIT!

Kristel Aaslaid sõitis Ukraina kodanikele appi: neid põgenevaid emasid ja lapsi vaadates jooksis mõte nii kokku

Raadio Star FMi hommikuprogramm helistas näitleja Kristel Aaslaidile, kes rääkis sellest, kuidas ta Ukraina kodanike abistamiseks Poola rändas. Esialgu plaanis ta küll täitsa piiri äärde minna, aga jõudis lõpuks siiski hoopis Varssavisse.
 
“Praeguses olukorras on hästi raske vaimselt funktsioneerida. Tuleb leida erinevaid viise, kuidas mõte mujale saada ja praegu on selleks võimalusi päris mitu,” tunnistab Aaslaid.

Loe pikemalt SIIT!

Kristel Aaslaid
Kristel Aaslaid — FOTO: TV3

Eesti mees pääses koos abikaasa ja koeraga sõjapõrgust: edasiliikumist takistas pommiähvardus rongijaamale

”Seitsmestes” uudistes rääkis sõjapõgenik Märt Lume, kui keeruline on praegusel hetkel Ukrainast põgeneda. Tema koos oma ukrainlannast abikaasa ja koeraga pääses, kuid teekond oli pikk ja takistusi täis.

Loe pikemalt SIIT!

Vabatahtlikud käisid Ukraina sõjakoldest loomi päästmas: me pidime vastu võtma raske otsuse

Loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad vabatahtlike abil jõudsid Ukraina sõjakoldest päästetud varjupaigaloomad teisipäeval Eestisse. Päästeoperatsiooni eestvedaja sõnul oli plaani elluviimine väga keeruline, sest nad pidid loomade heaolu nimel seadustest üle astuma.
 
Nähtamatute Loomade vabatahtlikud asusid kahe bussiga Ukraina poole teele. Eestlastel õnnestus Lvivist ja Ukraina-Poola piirilt päästa kokku 14 koera ja 1 kass.

Loe pikemalt SIIT!

Nähtamatud loomad
Nähtamatud loomad

Intervjuu! Eesti naine aitab Ukraina sõjapõgenikke: olen saanud ka mitmeid ähvarduskõnesid

Eesti naine Sirle on võtnud enda südameasjaks, et aidata oma töö ja pere kõrvalt Ukrainast saabunud sõjapõgenikke ja pakkuda neile turvatunnet. Peamiselt on Eestisse saabunud naised ja lapsed, kuid aitamise kõrval on abistaja ise saanud mitmeid ähvarduskõnesid.

Loe pikemalt SIIT!

Eestis elav Ukraina lillemüüja: vaimselt on raske, aga saan siin olles oma kodumaad aidata

Märtsikuus puudutas paljude eestlaste südameid Ukrainast pärit lillemüüja lugu, kes palus abi rekkatäie tulpide müümisel, kuna ei saanud oma kodumaale naasta. Tänaseks on naine elanud üle kuu aja Eestis ja jätkanud siin oma lilleäri, et ettetellitud lillede eest tekkinud võlga tasuda ning kodumaad aidata.

Loe pikemalt SIIT!

Ukrainast pärit lillemüüja Khrystyna Didukh
Ukrainast pärit lillemüüja Khrystyna Didukh — FOTO: Erakogu

INTERVJUU I Eestisse põgenenud ja ilusalongis töö saanud ukrainlannad: me usume nüüd imedesse!

TV3.ee portaal külastas Tallinna kesklinnas asuvat Bombshelli ilusalongi, kuhu on tööle võetud viis Ukraina naist. Õhkkond salongi sisse astudes on soe ja püsimeiki tegev Liubov tervitab säravate silmadega. Sukeldusime tunni aja jooksul kahe Ukraina naise loosse ja ühtlasi uurisime salongi omanikelt, kui kiirelt said ukrainlannad siin tööle asuda.

Loe pikemalt SIIT!

Bombshell ilusalongis töötavad ukrainlannad
Bombshell ilusalongis töötavad ukrainlannad — FOTO: Erakogu

EKSKLUSIIVNE INTERVJUU | Kiievi elanik keset pommitamist: hirmul olemine on naiste ja laste jaoks!

Vene relvajõud ründasid esmaspäeva hommikul Ukrainat vähemalt 83 raketiga, millest 43 õnnestus alla tulistada. Raketilöögid tabasid mitut Ukraina linna, nende seas Kiievit, Harkivit ja Lvivi. Raketirünnakutes hukkus 19 ja sai vigastada koguni 105 inimest. Võtsime ühendust Kiievi läheduses elava iduettevõtja Valeriy Chekalkiniga ning uurisime, milline olukord valitseb hetkel Ukraina pealinnas.

Loe pikemalt SIIT!

Kommentaarid puuduvad