Võimas! Ukraina väed kihutasid Vene sõdurid Maosaarelt minema

BNS

Maosaar
Foto: Ukraine Operational Command South/Handout via REUTERS

Vene sissetungijad on okupeeritud Maosaarelt  (Zmiinõi, Bile) oma garnisoni riismed evakueerinud ja arvatavasti lahkusid saarelt täielikult, teatas neljapäeval Ukraina Lõuna operatiivväejuhatus Facebookis.

"Öösel, meie Maosaare sõjalise operatsiooni eduka järgmise etapi raketi- ja suurtükiüksuste tulelöögi tulemusena evakueeris vaenlane kahe kiirpaadiga kiiruga garnisoni riismed ja tõenäoliselt lahkus saarelt," seisis teates.

Väejuhatuse andmetel saar praegu põleb, kostab plahvatusi.

Operatsiooni lõplikke tulemusi uuritakse, öeldi teates.

Ukraina presidendi kantselei juht Andrei Jermak omakorda kinnitas infot Vene okupatsioonivägede saarelt lahkumise kohta.

"Maosaarel ei ole enam venelasi. Ukraina relvajõud viisid läbi suurepärase operatsiooni. Kõik saab  Ukrainaks," kirjutas ta Telegramis.

Venemaa kaitseministeeriumi pressiesindaja Igor Konašenkov väitis neljapäeval, et Vene sõjaväelased viidi Maosaarelt ära hea tahte avaldusena näitamaks, et Venemaa ei takista teravilja ja põllumajandussaaduste eksporti Ukrainast.

"Venemaa relvajõud lõpetasid 30. juunil hea tahte sammuna Zmeinõi saarel neile antud ülesannete täitmise ja tõid seal paiknenud garnisoni ära," ütles Konašenkov teabetunnis.

Johnson: Maosaarelt taandumine tõestab, et Ukrainat ei saa alistada

Vene sõjaväelaste lahkumine Musta mere Maosaarelt näitab, et Venemaa presidendi Vladimir Putini strateegilised eesmärgid Ukrainas ei ole täidetavad, ütles Suurbritannia peaminister Boris Johnson neljapäeval.

"Lõpuks selgub, et Putinil ei ole võimalik allutada endale riiki, mis ei aktsepteeri tema võimu," ütles Johnson Madridis NATO tippkohtumisele järgnenud pressikonverentsil.

Mis tahes rahulepinguga nõustumine on täielikult Ukraina otsustada, lisas ta, tuues välja alliansi ühtsuse Venemaa vastu, mida näitasid NATO ja G7 juhtide sel nädalal toimunud tippkohtumised.

"Oleme näinud, et Ukraina suudab venelased tagasi lüüa," ütles Johnson. "Oleme näinud, mida nad tegid Kiievis ja Harkivis, nüüd Maosaarel. Arvan, et meil oleks õige jätkata kursiga, mille NATO on välja käinud, olgu see kui raske tahes."

G7 tippkohtumisel Saksamaal naljatles Johnson, et Lääne juhid võiksid Putinit järele teha ja rammu näitamiseks särgid seljast võtta.

Vene riigipea vastas, et Johnsoni ja teiste G7 juhtide poolpaljalt nägemine oleks "tülgastav".

Peaminister keeldus sõnasõda pikendamast, öeldes vaid, et Putin peaks selle asemel mõtlema oma barbaarse tegevuse tagajärgedele, sealhulgas Soome ja Rootsi ühinemisele NATO-ga.

"Kõige olulisem järeldus, mida Vladimir Putin tänasest ja möödunud päevadest NATO-s ja G7-s tegema peab on, et me mõistame täiesti ühtselt hukka selle, mida ta on Ukrainas teinud," ütles Johnson.

Vene tegude tõttu on NATO liikmed pühendunud kulutama kaitsele vähemalt kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), ütles ta.

"(Suurbritannia) jõuab kümnendi lõpuks riigikaitses 2,5 protsendini SKT-st," lisas ta, ehkki Londonis on puhkenud tüli, kas Johnsoni valitsus sellest ka kinni peab.

Kommentaarid puuduvad