Lääneriigid kutsuvad üles sõjalisele vaoshoitusele Zaporižžja tuumajaamas 

AFP-BNS

Tuumajaam
Foto: Scanpix

Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja USA liidrid kutsusid pühapäeval ühiselt sõjalisele vaoshoitusele Ukrainas Moskva okupatsiooniväe kontrolli all olevas Zaporižžja tuumaelektrijaamas ning väljendasid oma vankumatut toetust Kiievile Venemaa algatatud agressioonisõjas.

Telefonikõnes nõudsid neli liidrit, et tuumajaama võimaldataks ligipääs Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) sõltumatutele inspektoritele.

Saksa liidukantsler Olaf Scholz, USA president Joe Biden, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Briti peaminister Boris Johnson leppisid pühapäevastel kõnelustel ühtlasi kokku ka selles, et toetus Ukrainale kaitses Venemaa agressiooni vastu jätkub.

Vene president Vladimir Putin nõustus lubama sõltumatud inspektorid Vene vägede kontrolli all olevasse Zaporižžja tuumaelektrijaama läbi Ukraina territooriumi, teatas reedel Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni kantselei. 

"Putin muutis oma meelt nõudmise osas, et Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) töötajad peavad minema sinna läbi Venemaa," ütles Macroni büroo. 

Ukrainlasi on varem hoiatatud Vene raketirünnakute suure ohu eest 23.-24.augustil, mil riigis tähistatakse lipu- ja iseseisvuspäeva.

Riiklik julgeoleku- ja kaitsenõukogu teatas ka, et Venemaa valmistab ette provokatsioone iseseisvuspäevaks ja ka otseselt president Volodõmõr Zelenskõi vastu.

Kommentaarid puuduvad