Zelenskõi: Ukraina on kuue kuuga muutnud maailma, ajalugu ja iseennast!

Interfax-BNS

Zelenskõi
Foto: Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäeval riigi iseseisvuspäevale pühendatud videosõnumis, et viimase kuue kuu jooksul on Ukraina muutnud maailma, ajalugu ja muutnud iseennast.

"Kuus kuud tagasi kuulutas Venemaa meile sõja. 24. veebruaril kuulis kogu Ukraina plahvatusi ja laske. Ja 24. augustil ei oleks me tohtinud kuulda sõnu "Head iseseisvuspäeva!". 24. veebruaril öeldi meile: teil ei ole võimalust. 24. augustil ütleme: Head iseseisvuspäeva, Ukraina!" ütles Zelenskõi.

"Selle kuue kuuga oleme muutnud ajalugu, maailma ja iseennast. Nüüd teame kindlalt, kes on tegelikult meie vend ja sõber ning kes ei ole isegi mitte juhututtav," ütles ta.

"Kes ei kaotanud oma nime ja mainet ning kes ei muretsenud, et terroristid kaotavad näo. Keda me tegelikult ei vaja ja kus uks meile tõesti avatud on. Saime aru, kes on kes," lisas Zelenskõi.

Samas on tema sõnul "kogu maailm saanud teada, kes on ukrainlased... Ukraina kohta ei ütle enam keegi: see on kuskil seal, Venemaa lähedal".

"Meil ei olnud veel HIMARS-e, kuid olid inimesed, kes olid valmis peatama tanke paljakäsi. Me ei olnud valmis taevast sulgema, aga meil oli inimesi, kes olid valmis katma oma kehaga kodumaa," ütles president.

Ta nentis, et "Ukraina inimesed ja nende julgus innustasid kogu maailma. Need andsid inimkonnale uue lootuse, et meie küünilisest maailmast ei ole õiglus täielikult kadunud ja ikkagi ei võida jõud, vaid tõde. Mitte raha, vaid väärtused."

Presidendi sõnul tuleb kõikidesse maailma ajalooõpikutesse peatükk "Ajad, mil maailma ühendas Ukraina".

"Kui demokraatiale on jälle hambaid kasvanud. Kui türannia saab vastuse keeles, mida ta mõistab."

Zelenskõi sõnul on Ukraina üles äratanud kogu maailmajao. Euroopa astub väljakule. Euroopa kehtestab karmid sanktsioonid. Euroopa tunnistab üksmeelselt, et Ukraina on tulevane Euroopa Liidu liige.

"Suuräri on aru saanud, et raha siiski lõhnab. Vere, põlengu, surma järele. Korporatsioonid ja kaubamärgid lahkuvad Venemaa turult ning inimesed on muutunud potentsiaalsest kahjust olulisemaks," ütles ta ja märkis, et "mitte kunagi varem maailmas pole avalik arvamus poliitikutele sellist mõju avaldanud".

"Täna dikteerivad inimesed võimudele trende ja käitumisreegleid. On häbiväärne olla ükskõikne, passiivne ja aeglane. Häbi on olla otsustusvõimetu ja liiga ettevaatlik. Häbi on rääkida lõdvalt, ebamääraselt ja liiga diplomaatiliselt. Kahju on Ukrainat mitte toetada. Ja öelda, et Ukrainast on väsimus peale tulnud, on häbi,” ütles ta.

Kommentaarid puuduvad