LÕPUKS! Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri ekspertrühm suundub Zaporižžja tuumajaama!

AFP-BNS

Rafael Grossi
Rafael Grossi, Foto: Scanpix

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juht Rafael Grossi ütles esmaspäeval, et on teel Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaama, mida on viimastel nädalatel korduvalt rünnatud.

"See päev on saabunud, IAEA Zaporižžja toetus- ja abimissioon on nüüd teel," säutsus Grossi Twitteris, lisades, et ÜRO tuumajärevalve ekspertrühm jõuab Euroopa suurimasse tuumajaama hiljem sel nädalal.

Tuumaagentuur on juba mitu kuud jaamale ligipääsu palunud ja hoiatanud, et seal on tõsine tuumakatastroofi oht. Vene väed okupeerisid kuue reaktoriga Zaporižžja tuumajaama 24. veebruaril alanud invasiooni varases etapis. Moskva ja Kiiev on sellest ajast saati süüdistanud teineteist rünnakutes tuumakompleksi lähedal.

Ukraina tuumaagentuur Enerhoatom hoiatas laupäeval taaskordse rünnaku järel radioaktiivse lekke ohu eest. ÜRO on kutsunud sõjalist tegevust jaama lähedal peatama.

Ukraina kartis algul, et IAEA visiit legitimeeriks Vene okupatsiooni, kuid lõpuks avaldati missioonile toetust. Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi palus reedel IAEA-l saata Zaporižžjasse ekspertrühm nii kiiresti kui võimalik.

Neljapäeval ja reedel oli jaam esimest korda oma neljakümneaastase ajaloo jooksul Ukraina elektrivõrgust lahtiühendatud, Energoatom tõi põhjuseks invasioonivägede tegevuse.

Kommentaarid puuduvad