Putin kuulutas välja osalise mobilisatsiooni: lääs tahab Venemaa hävitada!

Vladimir Putin
Vladimir Putin. Foto: Press Service/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS

Venemaa president Vladimir Putin kuulutas kolmapäeva hommikul välja osalise mobilisatsiooni, vahendas Vene meedia. 

Sõda Ukrainas käib seitsmendat kuud ning Vene väed kannavad raskeid kaotusi.

"Meie kodumaa kaitseks ja terviklikkuse nimel pean vajalikuks toetada kaitseministeeriumi ja peastaabi ettepanekut viia läbi osaline mobilisatsiooni," ütles Putin telepöördumises. Ta märkis, et vastav määrus on juba allkirjastatud. 

"Jutt käib osalisest mobulisatsioonist, see tähendab, et teenistusse kutsutakse ainult need kodanikud, kes on praegu reservis, ja eeskätt need, kes on relvajõududes teeninud ning kel on teatud sõjaline eriala ja vastavad kogemused."

Putini sõnul tahab lääs Venemaa hävitada ja osadeks lõhkuda.

President lausus oma telepöördumises, et on valmis riiki kõigi vahenditega kaitsma ning tõi välja, et Venemaal on kaasaegsed ja hävitavad relvad.

"Kui meie riigi territoriaalne terviklikkus on ohus, kasutame kindlasti kõiki meie käsutuses olevaid vahendeid, et kaitsta Venemaad ja oma rahvast. See ei ole bluff," ütles Putin.

Putini kõnet oodati juba teisipäeva õhtul pärast seda, kui teatati, et Venemaa poolt okupeeritud Ukraina ida- ja lõunapiirkondades kavatsetakse korraldada nn referendumid regioonide liitmise üle Venemaaga.

Rahvahääletused, mida on oodatud sõja esimestest kuudest saadik, algavad isehakanud Donetski ja Luhanski vabariigis ning Vene vägede kontrolli all olevatel Hersoni ja Zaporižžja oblasti aladel reedel ning kestavad 27. septembrini.

Kremli püüded neli piirkonda alla neelata võivad anda Moskvale võimaluse Ukraina sõda taas eskaleerida.

Putin süüdistas Läänt "tuumašantaažis" ja osutas "mõnede juhtivate NATO riikide kõrgete esindajate" väidetavatele avaldustele võimalusest kasutada Venemaa vastu "massihävitustuumarelvi".

"Neile, kes lubavad endale Venemaa kohta taolisi avaldusi, tahan meenutada, et ka meie riigil on mitmesuguseid hävitusvahendeid ning moodsamaid kui NATO riikidel," ütles Putin.

Putini väitel oli Venemaa "sõjaline erioperatsioon" Ukrainas oli möödapääsmatu ja selle eesmärgid jäävad muutumatuks.

Ta kordas taas, et Kiiev olevat keeldunud avalikult Donbassi probleemi lahendamast ja teatanud oma "pretensioonidest tuumarelvadele".

Putini sõnul olevat olnud vältimatu Ukraina "uus rünnak Donbassile", millele oleks järgnenud "rünnak Krimmi ja Venemaa vastu". 

"Sellega seoses oli otsus ennetava sõjalise operatsiooni kohta igati vajalik ja ainuvõimalik. Selle peamised eesmärgid – kogu Donbassi territooriumi vabastamine – on olnud ja jäävad muutumatuks," kuulutas president.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas kolmapäeval Venemaa kava okupeeritud aladel refetendumid läbi viia "müraks" ning tänas liitlasi nende hukkamõistmise eest.

Endine Vene president Dmitri Medvedev ütles teisipäeval, et kui Ukraina isehakanud vabariigid hääletaksid referendumil Venemaaga liitumise poolt, võimaldaks see Moskval kasutada Donbassis oma sõjalist võimsust täiel määral.

Zelenskõi sõnul on rahvahääletuste väljakuulutamisega seoses palju küsimusi, kuid ta rõhutas, et Ukraina ei ole loobunud eesmärgist okupeeritud alad tagasi võtta.

"Olukord rindel näitab selgelt, et initsiatiiv on Ukraina käes. Meie positsioonid ei ole selle müra ja mingite teadete tõttu muutunud. Ja meie partnerid toetavad meid selles täielikult," ütles Zelenskõi.

Šoigu: osaline mobilisatsioon puudutab 300 000 reservisti

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu teatas kolmapäeva hommikul, et mobiliseeritakse 300 000 reservväelast, vahendas lenta.ru Rossija 24 ülekannet.

Šoigu sõnul jäetakse osalisest mobilisatsioonist kõrvale tudengid ja ajateenijad.

Venemaa kaitseminister väitis, et Ukrainas on niinimetatud sõjalises erioperatsioonis hukkunud vaid 5937 Vene Föderatsiooni sõdurit. 

Ukraina kaitseministeeriumi andmetel on tegelik hukkunute arv aga ligi 55 000. 

Venemaa president Vladimir Putin kuulutas kolmapäeva hommikul välja osalise mobilisatsiooni.

"Meie kodumaa kaitseks ja terviklikkuse nimel pean vajalikuks toetada kaitseministeeriumi ja peastaabi ettepanekut viia läbi osaline mobilisatsiooni," ütles Putin telepöördumises.

Kommentaarid puuduvad