Vene riigiduuma kiitis heaks nelja Ukraina oblasti annekteerimise

BNS

Venemaa
Foto: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Vene riigiduuma kiitis esmaspäeval ühehäälselt heaks lepingud nelja Ukraina piirkonna ühinemiseks Venemaaga.

Kõik 450 parlamendi alamkoja liiget toetasid Luhanski, Donetski, Hersoni ja Zaporižžja annekteerimist. Riigiduuma võrgulehe andmetel ei jätnud ükski saadik hääletamata ja vastuhääli ei olnud. 

Vene president Vladimir Putin allkirjastas reedel nende alade Moskva poolt ametisse pandud juhtidega lepingud, mille kohaselt piirkondadest saavad Vene Föderatsiooni subjektid. 

Vene välisminister Sergei Lavrov kutsus enne hääletust riigiduuma saadikuid toetama eelnõu, et kaitsta vene keelt, kultuuri ja piire. 

"Me ei reageeri kujuteldavatele ohtudele, me kaitseme oma piire, isamaad ja rahvast," väitis Lavrov. "Ühendriigid on allutanud pea kogu kollektiivse lääne ning mobiliseerinud selle, et muuta Ukraina tööriistaks sõjaks Venemaaga."

Reedel annekteeritud neli piirkonda moodustavad koos 2014. aastal liidendatud Krimmiga umbes 20 protsenti Ukraina territooriumist. 

Vene vägedel ei ole täielikku kontrolli Hersoni ja Zaporižžja oblastite üle ja Kreml ei ole veel ametlikult kinnitanud, millised osad neist oblastitest annekteeritakse.

Kommentaarid puuduvad