Õudne! Ukraina teatel röövis Venemaa kaks Zaporižžja tuumajaama töötajat

AFP-BNS

Tuumajaam
Foto: Scanpix

Ukraina tuumaenergiaagentuur süüdistas teisipäeval Venemaad kahe Moskva hõivatud Zaporižžja tuumajaama kõrge töötaja kinnipidamises.

Enerhoatomi teatel röövisid Vene väed esmaspäeval jaama infotehnoloogia juhi Oleh Kostjukovi ja peadirektori asetäitja Oleh Ošeka. Mõlemad viidi teadmata asukohta, seisis sotsiaalmeedias tehtud avalduses.

Enerhoatom kutsus Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juhti Rafael Grossit andma endast kõik, et tagada nende vabastamine.

Vene väed hõivasid Zaporižžja tuumajaama märtsi algul, invasiooni alguspäevil.Ukraina on süüdistanud Venemaad mitmete jaama töötajate kinnipidamises.

Läinud nädalal teatas Enerhoatom, et Venemaa pidas kinni ja väärkohtles jaama peadirektori asetäitjat inimressursside alal Valeri Martõnjukki. Agentuur ei ole Martõnjuki olukorra kohta rohkem infot avaldanud. Septembri lõpus teatas Enerhoatom, et Vene väed võtsid kinni jaama ülema Ihor Murašovi, kes vabastati mitu päeva hiljem 3. oktoobril.

Zaporižžja tuumaelektrijaam on Euroopa suurim ja asub samanimelises Ukraina oblastis, mille Moskva väidab, et on annekteerinud.

Moskva ja Kiiev on süüdistanud teineteist löökide andmises tuumajaama lähedal, mis on tekitanud muret tuumakatastroofi pärast ja viinud üleskutseteni kehtestada seal demilitariseeritud tsoon.

Kommentaarid puuduvad