Tagandatud Kataloonia poliitikud astuvad Madridis kohtu ette

Seitsmesed

Tagandatud Kataloonia valitsusliikmed ja parlamendisaadikud saabusid neljapäeval Madridis kohtusse, kus neid ootab piirkonna iseseisvuse väljakuulutamise eest mässusüüdistus, vahendab BNS.

Kohtukutse on saanud 20 Kataloonia poliitikut, teiste seas ka tagandatud president Carles Puigdemont. Prokurör nõuab neile süüdistust mässus, mässule õhutamises ja vara omastamises. Süüdistused on seotud 27. oktoobri iseseisvusdeklaratsiooniga.

Madrid peatas pärast iseseisvusdeklaratsiooni Kataloonia autonoomia ja allutas piirkonna keskvõimule. Valitsus tagandati, parlament saadeti laiali ja 21. detsembriks on määratud valimised.

Puigdemont sõitis pärast valitsuse tagandamist koos mõne ministriga Brüsselisse ega kavatse advokaadi sõnul kohtuistungiks Madridi naasta. Seetõttu võidakse tema kohta väljastada vahistamiskäsk ja nõuda Belgialt tema väljaandmist.

Madridi riigikohtu ette on kutsutud Puigdemonti 13-liikmeline valitsus ja kuus parlamendi juhatuse liiget.

Esimesena saabus kohtusse tagandatud valitsuse tähtsuselt teine liige, asepresident Oriol Junqueras.

Kuriteod, milles Kataloonia poliitikuid süüdistatakse, võivad Hispaania seaduste järgi kaasa tuua kuni 30-aastase vanglakaristuse.

Puigdemonti sõnul läks ta koos kuue eksministriga Brüsselisse endale "vabaduse ja ohutuse" kindlustamiseks.

Kaks neist ministritest on nüüdseks tagasi Hispaanias ja peaksid koos umbes 15 rahvaesindajaga kohtusse ilmuma. Neli eksministrit jäi Puigdemontiga Belgiasse.

Kuut Kataloonia parlamendi liiget oodatakse paralleelse juurdlusega seoses ülemkohtusse. Nende hulgas on parlamendispiiker Carme Forcadell, kes on olnud aastaid üks iseseisvusliikumise juhte.

Ülemkohtu väravasse kogunes paarkümmend iseseisvusmeelset poliitikut ja valitud ametnikku omadele toetust avaldama.

Tänava vastaspoolel avaldas pool tosinat inimest meelt Hispaania lippudega ja nõudis häälekalt Kataloonia poliitikute vangipanemist.

Kommentaarid puuduvad