PPA peadirektor Elmar Vaher: Poola-Valgevene piiril võib puhkeda relvastatud konflikt

uudised.ee

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher ütles Postimehe otsesaates, et olukord Eesti idapiiril on "imelikult rahulik", kuid täna akuutset rändeohtu ei nähta, aga ettevalmistused piirikaitseks käivad.

"Me liigutame tõkestamise vahendeid piirile lähemale, aga mitte piirile endale. Tänane ohuolukord ei ole veel selline, kus peaksime asuma ajutist tõket piiril looma," lausus ta.

"Olukord Eesti idapiiril on rahulik, isegi natuke liiga rahulik. Professionaalsetel piirivalvuritel on n-ö erialane kõhutunne. Piirivalvurid väidavad, et näiteks Luhamaa piiripunktis on viimased päevad olnud imelikult rahulik. Piirivalvurite roll on mitte midagi maha magada ja kui olukord on kuidagi "vastikult rahulik", siis see paneb valvuri "käima" teistmoodi. Jälgime pingsalt ja kogume informatsiooni koos luureasutustega, et olla õigel ajal õiges kohas," märkis ta.

"Kui rääkida kõnealusest dokumendist Pihkva lennujaama kohta, siis see on Euroopa Liidu Õiguskaitsekoostöö Ameti (Europol) raport. Me teadsime juba mõned nädalad tagasi, et seal on viide võimalikule ohule. See jaam on seal olnud pikalt, kust toimuvad Venemaa siselennud. Sealt saab lennata näiteks Moskvasse ja seal on tõepoolest võimalik lennata edasi igale poole. PPA hindas olukorda ja ma ei tähtsustaks selle lennujaama aktiivsust üle," ütles Vaher.

Tema sõnul PPA hindab, et massiline hübriidrünnak, mis toimub Poolas, ei ole Eestis tõenäoline. "Samas rõhutan, et see on tänane hinnang. Võib-olla homme hinnang muutub. Meie arvates ei ole Venemaal praegu vaja seda teha, sest "teatrilava", kust Putin saab oma eesmärki võõraste kätega saavutada, on Valgevene," märkis ta.

"Samas peame olema valmis. Me liigutame tõkestamise vahendeid piirile lähemale, aga mitte piirile endale. Tänane ohuolukord ei ole veel selline, kus peaksime asuma ajutist tõket piiril looma. Meie peamine eesmärk on siiski piir välja ehitada. Piir, mis lookleb Eesti kagunurgas on väga erineva pinnasega. Seal on ka järved, jõed ja soised alad, kuhu kiire tõkke paigaldamine ei ole mõistlik, sest hübriidrünnaku korral ei ole sealt piiri ületada võimalik," ütles Vaher.

Kommentaarid puuduvad