Macron võitis kindlalt Prantsusmaa presidendivalimised

Macron
AEP

Prantsusmaa ametisolev riigipea Emmanuel Macron võitis  pühapäeval presidendivalimiste teises voorus kindlalt parempopulistlikku Marine Le Peni ning tagas endale teise ametiaja, ilmnes pühapäeval ametlikest tulemustest, kui kokku oli loetud kõik hääled.

Macroni toetas nende kohaselt 58,6 ja Le Peni poolt oli 41,4 protsenti hääletanuist. 

Macron lubas pühapäeval oma võidukõnes leida vastuse valijate rahulolematusele, kes toetasid valimistel tema parempopulistlikku rivaali Marine Le Peni. Macroni kinnitusel ei jätku tema uus ametiaeg viis aastat muutusteta ja tehakse kõik Prantsusmaa ühtsuse nimel.

"Tuleb leida vastus vihale ja erimeelsustele, mis viisid paljud meie kaasmaalased paremäärmuslaste poolt hääletama. See on minu ja minu ümber olevate inimeste vastutus," ütles ta Eiffeli torni ees toimunud võidukogunemisel toetajatele.

Macron lubas Prantsusmaa valitsemiseks leida uuendatud meetodid. Macroni sõnul soovib ta töötada selle nimel, et vähendada vastasseisu ühiskonnas ning ehitada üles õiglasem ja võrdsem Prantsusmaa.

Prantsusmaa parempopulistide liider Marine Le Pen tervitas pühapäevastel presidendivalimistel saadud tulemust "hiilgava võiduna", kuigi Macroni võita tal ei õnnestunud.

Le Pen lubas oma poliitilist karjääri jätkata ja mitte kunagi prantslasi hüljata.

"Tulemus kujutab endast hiilgavat võitu," sõnas Le Pen.

USA president Joe Biden ja välisminister Antony Blinken õnnitlesid Macroni tagasivalimise puhul ja kinnitasid, et Washington ootab edasist tihedat koostööd USA lähedase liitlasega. 

"Ootan meie jätkuvat tihedat koostööd, sealhulgas Ukraina toetamisel, demokraatia kaitsmisel ja kliimamuutuste vastu võitlemisel," kirjutas Biden suhtlusvõrgustikus Twitter.

"Ootame jätkuvat tihedat koostööd Prantsusmaaga ülemaailmsete väljakutsete lahendamisel, mis on meie pikaajalise ja kestva liidu ja sõpruse aluseks," kirjutas omakorda Blinken.

Kommentaarid puuduvad