Jõhker! USA iseseisvuspäeva paraadil toimus massitulistamine, surma sai kuus inimest

BNS

USA
Foto: John J. Kim/Chicago Tribune/TNS via ZUMA Press Wire

Relvastatud ründaja avas Illinois' osariigis USA iseseisvuspäeva paraadil tule ja tappis vähemalt kuus inimest, teatasid Ühendriikide võimuesindajad.

Chicago lähedal asuvas Highland Parki linnas toimunud tulistamises sai teadaolevalt haavata veel vähemalt 25 inimest, kellest mitu on kriitlises seisundis. Haavatutest viis on lapsed.

Politseikomandör Chris O'Neil kutsus inimesi üles varju otsima, kuni võimud otsisid kahtlusalust.

"Kõigil isikutel palutakse praegu varjuda," sõnas politseiülem.

Maakonnapolitsei pressiesindaja Christopher Covelli ütles pressikonverentsil, et ilmselt avas tulistaja katuselt paraadil osalejate pihta tule kasutades vintpüssi, mis hiljem sündmuskohalt leiti.

"Praegu on Highland Parki haiglasse toimetatud kaks tosinat inimest. Kinnitati, et kuus on surnud ja mitmed üliraskelt vigastatud," ütles O'Neil ajakirjanikele.

Linnapea Nancy Rothering mõistis vägivalla hukka.

"Päeval, mil tulime kokku, et tähistada vabadust ja oma kogukonda, leiname selle asemel traagilisi inimkaotusi ja võitleme hirmuga, mis meid tabas," rääkis Rothering.

Mõlema ametniku sõnul algas tulistamine umbes kell 10.14 kohaliku aja järgi. Sündmuskohale saabusid teiste seas Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) agendid.

Highland Parki võimud teatasid, et kõik 4. juuli pidustused on vägivalla tõttu ära jäetud. Sama teatas ka lähedalasuv Evanstoni linn.

"Kuigi Evanstoni elanikele pole teadaolevat ohtu, siis on tulistaja endiselt vabaduses. Seetõttu tühistatakse ettevaatuse mõttes kõik üritused," teatasid linnavõimud.

Politsei teavitas veidi hiljem, et kahtlustav on 22-aastane Robert E. Crimo III, kes on relvastatud ja ohtlik. Politsei keeldus vastamast küsimustele, kuidas nad Crimo tuvastasid. Mõrtsukas sõitis korrakaitsjate andmetel autoga Honda, millel oli Illinoisi numbrimärk DM 80653.

Mõne tunni pärast kinnitati juba mõrtsuka tabamist.

"Politsei võttis 22-aastase Robert E Crimo III ilma vahejuhtumiteta vahi alla pärast seda, kui teda nähti Chicago lähedal kiirteel sõitmas," teatas politsei ajalehele Chicago Sun-Times.

"Pärast lühikest tagaajamist autodega võeti Crimo ilma vahejuhtumiteta vahi alla," kinnitas Highland Parki politseiülem Lou Jogmen ajakirjanikele.

"Kuulen inimohvritest ja vigastatutest. Avaldan kaastunnet perele ja lähedastele. Palvetan vigastatute ja kogukonna eest," kirjutas sotsiaalmeedias paraadil viibinud USA rahvaesindaja Brad Schneider.

USA president Joe Biden lubas pärast tulistamist jätkata võitlust relvavägivalla epideemia lõpetamiseks Ameerikas.

Bideni sõnul vapustas teda ja tema naist Jilli järjekordne mõttetu relvavägivald, mis tõi sel iseseisvuspäeval taaskord leina Ameerika kogukonnale.

"Ma ei kavatse loobuda võitlusest relvavägivalla epideemiaga," ütles president.

Biden lisas, et allkirjastas juuni lõpus esimesed olulised relvakontrolli meetmed üle aastakümnete, kuid teha on vaja veel väga palju tööd.

"Kõik arvasid alguses, et see on ilutulestik. Mu isa arvas, et see on osa vaatemängust. Aga mina ütlesin talle, et ei isa, midagi on valesti. Ja ma haarasin temast kinni. Ja siis ma vaatasin tagasi ja igal pool oli paanikameri ja inimesed lihtsalt kukkusid ja kukkusid," kirjeldas paraadil osalenud Zoe telekanalile CNN.

Kommentaarid puuduvad