Mis saab edasi? UK peaminister Boris Johnson astub ametist tagasi

BNS

Boris Johnson
Foto: Tejas Sandhu/SOPA Images via ZUMA Press Wire

Briti peaminister Boris Johnson astus neljapäeval tagasi Konservatiivse Partei juhi kohalt pärast kolme rahutut aastat, mida iseloomustasid märksõnad Brexit, COVID ja skandaalid.

Johnson andis järele tohutule survele, mis kasvas sel nädalal sedavõrd, et tõi kaasa kümnete erineva tasandi ministrite ja nende nõunike lahkumise valitsusest protestiks 58-aastase toori juhiomaduste vastu.

Johnson jääb edasi Suurbritannia valitsusjuhiks, kuni konservatiividele valitakse uus juht ja sellest saab tema asemel peaminister.

Johnson pidas Downing Streeti 10 ees kuueminutise kõne.

"Konservatiivse partei parlamendiliikmete selge tahe on, et parteil peab olema uus juht ja seega ka uus peaminister. Selle uue liidri valimise protsessi peab algama nüüd ja ajakava tehakse teatavaks järgmisel nädalal," ütles ta.

Johnson lisas, et on nimetanud ametisse valitsuse ning see ja tema ise jäävad kohale uue liidri tulekuni.

"Põhjus, miks ma olen võidelnud viimastel päevadel nii kõvasti oma mandaadi isikliku teostamise eest ei seisne selles, et ma tahan seda teha, vaid et ma tunnen, et see on minu töö, minu kohus, minu kohustus jätkata seda, mida ma 2018. aastal lubasin."

"Olen püüdnud viimastel päevadel veenda oma kolleege, et oleks ekstsentriline muuta valitsust, kui me anname nii palju ja meil on nii tohutu mandaat," ütles peaminister ja väljendas kahetsust, et veenmistöö ei õnnestunud ja ta ei saa paljusid ideid ja projekte ise teoks teha.

"Poliitikas ei ole keegi kaugeltki asendamatu ja meie hiilgav darvinistlik süsteem toodab uue juhi, kes on samavõrd pühendunud viima seda riiki edasi läbi raskete aegade, mitte lihtsalt aitama peredel hakkama saada, vaid muutes ja parandades seda, kuidas me asju teeme..."

"Ja sellele uuele juhile ütlen ma, et kus ta ka ei oleks, mina toetan teda, nagu suudan."

Johnson ütles lõpetuseks, et peaministriamet on teda palju harinud, ta on käinud läbi kõik Ühendkuningriigi sopid, näinud kaunist loodust ja inimesi, kel on tahtmist lahendada vanu probleeme uuel viisil, nii et ehkki olukord võib tunduda tume, "on meil üheskoos ees kuldne tulevik".

Kommentaarid puuduvad