Jaapani ekspeaminister Shinzo Abe tapeti kampaaniaüritusel

BNS

Jaapan
Foto: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Jaapani ekspeaminister Shinzo Abe suri pärast seda, kui teda reedel kampaaniaüritusel tulistati, teatasid rahvusringhääling HNK ja uudisteagentuur Jiji.

"Kõrge LDP (Liberaaldemokraatliku Partei) ametniku teatel suri ekspeaminister Abe Nara prefektuuri Kashihara haiglas, kus talle anti arstiabi. Ta oli 67 aastane," ütles NHK.

Abe surma kinnitas ka haigla, kuhu endine valitsusjuht toimetati.

Jaapani tuntuim poliitik tapeti hoolimata riigis kehtivatest rangetest relvaseadustest. Rünnak tehti pühapäevaste parlamendi ülemkoja valimiste eelse kampaania ajal.

Peaminister Fumio Kishida katkestas Abe ründamisest teada saades kampaaniareisi ja lendas helikopteriga Tokyosse, kus esines murduval häälel ajakirjanikele.

"Ekspeaminister Shinzo Abet tulistati Naras ja mulle teatati, et ta on väga raskes seisundis," ütles Kishida ja avaldas lootust, et Abe jääb ellu.

"See on barbaarne akt valimiskampaania ajal, mis on demokraatia alus. See on täiesti andestamatu," ütles peaminister.

Abet rünnati enne keskpäeva riigi lääneosas Nara piirkonnas, kus ta pidas kõnet. Kohal olid ka turvamehed, kuid kuulajad pääsesid takistuseta talle lähedale.

NHK näitas kaadreid, kus laval seisvale Abele hakkab selja tagant lähenema hallis särgis ja pruunides pükstes mees, kes võtab siis midagi kotist ja tulistab. Tundub, et laske on kaks.

Turvamehed saavad mehe kätte ja ta peetakse tapmiskatses kahtlustatuna kinni.

Kohaliku meedia andmetel on tegemist 41-aastase Tetsuya Yamagamiga, kes mõnedel andmetel on endine mereväelane. 

Relv, mida ta ekspeaministri tulistamiseks kasutas, oli kohaliku meedia hinnangul isetehtud. 

NHK sõnul öelnud mees pärast kinnipidamist politseile, et tulistas Abet kavatsusega ta tappa.

Abe varises tulistamise järel kokku ning pealtnägijate ja fotograafide sõnul jooksis tal kaelast verd. Ekspeaminister kaotas varsti teadvuse.

Abe Liberaaldemokraatliku Partei (LDP) kohaliku haru ametnikud ütlesid, et nende teada ei saanud ta ühtki tapmisähvardust. Tema kõne oli avalikult välja kuulutatud.

Kishida ütles, et valimiste kohta ei ole veel midagi otsustanud. Mitu erakonda on teatanud kampaania peatamisest.

Jaapani kauaaegseim peaminister Abe oli ametis 2006. aastal ühe aasta ja uuesti aastatel 2012–2020, kuni ta oli sunnitud kurnava haiguse tõttu ametist lahkuma.

Ta oli üsna sõjakas konservatiiv, kes püüdis saavutada Jaapani patsifistliku põhiseaduse muutmist, et omakaitseväed võiksid tegutseda ametliku sõjaväena. Abe säilitas poliitikumaine ka pärast tagasiastumist.

Jaapanis kehtivad ühed maailma karmimad relvakontrolli seadused ja tulirelvadest põhjustatud surmajuhtumeid 125 miljoni elanikuga riigis on igal aastal vaid üksikuid.

Relvaloa saamine on pikk ja keeruline protsess isegi Jaapani kodanike jaoks, kes peavad esmalt saama laskurite liidult soovituse ja seejärel läbima range politseikontrolli.

Kommentaarid puuduvad