Järeleandmine? Leedu lubab varem sanktsioneeritud Vene kauba liikumise Kaliningradi

Reuters

Kaliningradi raudtee
Foto: 123rf.com

Leedu välisministeerium teatas kolmapäeval, et lubab varem sanktsioneeritud Vene kauba liikumise Kaliningradi läbi Leedu territooriumi. Otsus on tingitud Euroopa Komisjoni uutest suunistest, vahendab Reuters.

Kolmapäeval esitatud uued suunised järgnesid nädalaid kestnud pingetele Moskva, Leedu ja Euroopa Liidu vahel, mis panid proovile Euroopa otsusekindluse Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonide jõustamisel.

Uutes suunistes öeldi, et kaubandussanktsioonid ei peaks kehtima Venemaa ja Kaliningradi vahelisele transpordile, kui mahud ei ületa viimase kolme aasta keskmisi, mis peegeldab "tegelikku nõudlust sihtkohas oluliste kaupade järele".

Kaliningrad, mis piirneb ELi riikidega ja mille kaubavedu sõltub enamiku kaupade puhul Leedu kaudu kulgevatest raudteedest ja maanteedest, on alates 17. juunist Brüsseli kehtestatud sanktsioonide tõttu ära lõigatud osadest kaubavedudest Venemaa mandriosast. 

Sanktsioonide eesmärk oli takistada teatud Venemaa toodete, näiteks viina ja terase sisenemist ELi.

Moskva ütles varem, et kaupade maismaatransiidi piiramine Venemaalt Kaliningradi on ebaseaduslik blokaad. Leedu selgitas, et neil ei ole muud valikut, kui rakendada Brüsseli kehtestatud eeskirju.

Humanitaar- või esmatarbekaupade kategooriasse kuuluvad kaubad, näiteks toiduained, on olnud alati sanktsioonidest vabastatud. Samuti ei ole keelatud reisijatevedu.

 

Kommentaarid puuduvad