BARBAARSUS! Kreml: raketilöögid Odessa pihta ei tohiks mõjutada viljaeksporti

AFP-BNS

Vene raketid
Foto: 123rf.com

Kremli sõnul ei tohiks Venemaa raketilöögid Ukraina Musta mere sadamalinnale Odessale mõjutada ÜRO vahendusel saavutatud kokkulepet viljaekspordi deblokeerimiseks. 

"See ei saa ega tohi mõjutada tarnete alustamist," ütles Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov ajakirjanikele esmaspäeval, kaks päeva pärast Moskva rünnakuid. Tema väitel olid Moskva löögid suunatud "ainult" sõjalisele taristule ega olevat olnud "seotud viljaekspordi lepinguga".

Viljalepet, mille Moskva ja Kiiev reedel heaks kiitsid, aitasid sõlmida Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja ÜRO peasekretär António Guterres.

Odessa on üks kolmest leppes märgitud Ukraina viljaekspordi sadamast ning Ukraina ametnike sõnul hoiti raketirünnaku ajal sadamas vilja, ehkki toiduvaru rünnakus ilmselt kahjustada ei saanud. 

Guterres mõistis laupäeval Venemaa raketilöögid Odessa merekaubasadamale ühemõtteliselt hukka. 

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell süüdistas rünnakutes otseselt Venemaad. 

"Teraviljaekspordi jaoks üliolulise sihtmärgi tabamine päev pärast Istanbuli lepingute allakirjutamist on eriti laiduväärne ja näitab taas Venemaa täielikku hoolimatust rahvusvahelise õiguse ja kohustuste suhtes," kirjutas ta Twitteris. 

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas seda Venemaa järjekordseks barbaarsuseks.

Kommentaarid puuduvad