Kisub ärevaks: Hiina alustas seni suurimaid sõjalisi õppuseid Taiwani lähistel

BNS

Hiina
Foto: REUTERS/Thomas Peter

Hiina sõjavägi alustas sõjalisi õppusi kaugmaa lahingmoonaga Taiwani ümbritseval merel keskpäeval (Eesti aja järgi hommikul kell 07.00), teatas rahvusringhääling CCTV neljapäeval, päev pärast Pekingit raevu ajanud USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi vastuolulist visiiti iseseisvale saarele.

"Alates kella 12.00 täna kuni 12.00 7. (augustil), leiavad aset Rahvavabastusarmee tähtsad sõjalised õppused," kirjutas CCTV sotsiaalmeedia postituses, millega oli kaasa pandud pilt Taiwani maakaardiga.

"Kuus suuremat piirkonda saare ümber on valitud välja selleks tegelikuks lahingõppuseks ning selle aja kestel ei peaks asjakohased laevad ja lennukid sisenema asjakohastesse vetesse ja õhuruumesse," seisis CCTV teates.

Õppused peetakse mitmes tsoonis Taiwani ümbruses, mõnes kohas vaid 20 kilomeetri kaugusel saare rannikust.

Taiwani sõjavägi ütles neljapäeval, et nad jälgivad teravdatud pilgul iseseisva saareriigi ümber paiknevates vetes seninägematuid Hiina sõjalisi õppusi ning on sellega seonduvalt valmis relvakonfliktiks, ehkki ei soovi seda.

"Riikliku kaitse ministeerium rõhutab, et peab kinni põhimõttest valmistuda sõjaks ilma sõda soovimata ning hoiakuga vältida konflikti eskaleerumist ega vaidluste tekitamist," märkis Taipei kaitseministeerium avalduses.

Pekingi rahvuslikult meelestatud riiklik tabloid Global Times kirjutas viitega sõjalistele analüütikutele, et õppused on "seninägematud" ja et selle käigus lendavad tiibraketid esmakordselt üle Taiwani.

"Tegu on esimese korraga, kui PLA tulistab kaugmaa suurtükkide lahingmoona üle" Taiwani väina, kirjutas ajaleht, kasutades Hiina sõjaväe ametliku nime Rahvavabastusarmee lühendit.

Taiwani võimud on nimetanud õppusi "ebaratsionaalseks käiguks, mille eesmärk on panna proovile rahvusvaheline kord".

Maailma juhtivate tööstusriikide ühendus G7 mõistis samuti õppused hukka.

"Ei ole mingit õigustust kasutamaks visiiti ettekäändena agressiivsele sõjalisele tegevusele Taiwani väinas" ning Hiina "eskaleeriv vastus ähvardab suurendada pingeid ja destabiliseerida regiooni," ütlesid G7 välisministrid kolmapäeval tehtud avalduses.

Taiwani õhukaitsetsooni sisenes kolmapäeval 27 Hiina sõjalennukit.

Hiina teatas kolmapäeval, et tema sõjalised õppused Taiwani väina ümbruses on Pelosi Taiwani-visiidi taustal "vajalikud ja õiglased".

"Hiina sõjaväeõppuste läbiviimine merel Hiina Taiwani lähedal on vajalik ja õiglane meede riigi suveräänsuse otsustavaks kaitsmiseks," ütles välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying korralisel briifingul.

"Praeguses võitluses Pelosi Taiwani-visiidi ümber on USA provokaator ja Hiina ohver. Esmalt oli USA ja Taiwani ühine provokatsioon, pärast Hiina õiglane kaitse," lisas eestkõneleja.

Taiwani merendus- ja sadamabüroo väljastas kolmapäeval hoiatuse laevadele vältida Hiina sõjaliste õppuste teele jäävaid alasid.

Taiwani valitsuskabinet märkis, et õppused häirivad 18 rahvusvahelist lennukoridori nende lennuinformatsiooni piirkonnas (FIR).

Hiina sõjaväeline allikas ütles samuti AFP-le, et õppused korraldatakse "valmistumiseks tegelikuks lahinguks".

"Kui Taiwani vägi peaks kontakti tekitama PLA-ga tahtlikult ja tulistab kogemata, siis PLA võtab tarvitusele karmid vastumeetmed ning kõigi tagajärgede eest on vastutav Taiwani pool," ütles allikas.

Taiwani 23 miljonit elanikku on pikka aega elanud võimaliku sissetungi teadmisega, ent see oht on oluliselt tõusnud Hiina viimase põlvkonna selgelt kõige jõulisema maneeriga presidendi Xi Jinpingi võimu ajal-

Kitsaimas kohas vaid 130 kilomeetri laiune Taiwani väin on oluline rahvusvahelise meretranspordi kanal ning kõik, mis lahutab demokraatlikku Taiwani selle autroritaarsest hiiglaslikust naabrist.

Tänaseks on väinast saanud järjekordne tulipunkt USA, Taiwani ja Hiina juhtkondadele. Peking on varmas näitama jõudu enne sügisest kompartei suurkogu, millel Xi peaks eelduste kohaselt saama ennenägematu kolmanda ametiaja.

"Hiina väljakuulutatud sõjalised õppused kujutavad endast selget eskalatsiooni tavapärasest Hiina sõjalisest tegevusest Taiwani ümber ja viimasest Taiwani väina kriisist aastail 1995-1996," ütles Hiina teemaga tegelev vanemanalüütik Amanda Hsiao Rahvusvahelisest Kriisigrupist.

"Peking signaliseerib, et taunib Taiwani suveräänsust," sõnas ta.

Sellele vaatamata on analüütikud öelnud AFP-le, et Hiina ei püüa olukorda eskaleerida väljapoole enda kontrolli, vähemalt esialgu.

"Selgelt nad tunnistavad, et on mingid piirid sellele, mida nad on valmis tegema," ütles Singapuri riikliku ülikooli abiprofessor Chong Ja Ian.

"Viimane asi, mida Xi tahab, on juhuslik sõda," ütles Taiwani Sun Yat-Seni nimelise riikliku ülikooli politoloogia abiprofessor Titus Chen.

AFP: Hiina sõjavägi tulistas lendkehi Taiwani väina

Hiina sõjavägi tulistas neljapäeval lendkehi Taiwani väina, teatasid uudisteagentuuri AFP ajakirjanikud.

Peking teatas varem, et korraldab piirkonnas õppusi kaugmaa lahingumoona tulistamisega.

AFP ajakirjanike sõnul tulistati lähedalasuvatelt sõjaväeobjektidelt mitu lendkeha.

Hiina sõjavägi teatas hiljem, et "Taiwani väina idaosa konkreetsetes piirkondades anti täppislööke ning saavutati oodatud tulemused".

Hiina sõjaväeõppus kestab pühapäevani mitmes piirkonnas Taiwani ümbruses, kohati vaid 20 kilomeetri kaugusel rannikust.

Kommentaarid puuduvad