Koroona vol 2? USA kuulutas ahvirõugete laialdase leviku tõttu välja hädaolukorra

Ahvirõuged
Foto: 123rf

USA presidendi Joe Bideni valitsus kuulutas neljapäeval ahvirõuged rahvatervise hädaolukorraks, mis peaks aitama vabastada uusi rahalisi vahendeid, aitama koguda andmeid ja võimaldama värvata täiendavat personali võitluseks selle haiguse vastu.

Ühendriikides on tuvastatud praeguseks üle 6600 juhtumi, neist umbes veerand New Yorgi osariigis, ja eksperdid hoiatavad, et haiguspuhangu ohjeldamiseks selle varajases staadiumis on vaja kiiresti tegutseda.

"Oleme valmis viima oma vastuse selle viirusega võitlemisel järgmisele tasemele. Kutsume kõiki ameeriklasi üles suhtuma ahvirõugetesse tõsiselt ja aitama meil selle viirusega võidelda," ütles terviseminister Xavier Becerra kõnes. 

Eksperdid usuvad, et juhtude tegelik arv võib olla palju suurem, kui näitavad ametlikud andmed, sest praeguse mais alanud ülemaailmse haiguspuhangu sümptomite seas on lisaks tuttavale ulatuslikule lööbele ka leebemaid üksikuid koldeid.

See võib põhjustada juhtude märkamatajäämist või valediagnoosi, kuna nähud sarnanevad tavaliste sugulisel teel levivate nakkustega.

USA on siiani laiali jaganud umbes 600 000 algselt rõugete vastu välja töötatud vaktsiini Jynneos, kuid see on siiski märkimisväärselt vähem, kui oleks vaja neile ligi 1,6 miljonile inimesele, keda peetakse suurimaks riskirühmaks ja kes vajavad vaktsiini kõige rohkem.

Kommentaarid puuduvad