Mis saab edasi? Hiina lõpetab USAga koostöö mitmel olulisel teemal

BNS

Hiina
Foto: REUTERS/Tyrone Siu

Hiina teatas reedel, et tühistab mitu kaitsealast tippkohtumist ja peatab üliolulised kliimaläbirääkimised Ühendriikidega seoses USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi äsjase visiidiga Taiwani.

Peking "peatab Hiina-USA kliimamuutuse kõnelused" ning tühistab kavakohase telefonivestluse kahe suurriigi tippsõjaväelaste vahel.

Lisaks tühistatakse kaks julgeolekualast kohtumist ja koostöö uimastivastases võitluses, teatas Hiina välisministeerium.

Ministeerium tõi põhjuseks asjaolu, et Pelosi "eiras Hiina jõulist vastuseisu ja karmi protesti" seoses tema visiidiga iseseisvasse saareriiki, mida Peking peab oma territooriumiks.

Hiina ja USA, maailma kaks suurimat saastajat, lubasid mullu teha kliimamuutuse pidurdamisel koostööd ja sel teemal regulaarselt kohtuda. Lepe näib nüüd aga hinge vaakuvat, kuna kahe maa suhted on taas madalseisus.

Hiina reaktsioon Pelosi visiidile on olnud raevukas, lisaks koostöö peatamisele Ühendriikidega võeti saar neljapäeval tohutute sõjaväeõppustega piiramisrõngasse.

Pelosi, kellele Peking kehtestas visiidi eest ka sanktsioonid, kaitses oma reisi, öeldes reedel, et Washington ei lase Hiinal saart isoleerida.

Hiina sõjaka reaktsiooni mõistis hukka ka Taiwan, mille peaminister Su Tseng-chang kutsus liitlasi proovima pingeid leevendada.

"Me ei oodanud, et kuri naaber demonstreeriks oma jõudu meie ukselävel ja seaks maailma tihedaima liiklusega meretee oma sõjaväeõppustega meelevaldselt ohtu," ütles ta.

Kommentaarid puuduvad