ÜRO: tuumarelvade võidurelvastumine on tagasi tulnud!

AP-BNS

Tuumarelv
123rf.com

ÜRO peasekretär António Guterres kutsus esmaspäeval tuumariike pidama kinni lubadusest vältida aatomrelva arsenali esimesena kasutamist ning hoiatas üha kasvavate rahvusvaheliste pingete valguses tuumarelvade uue võidurelvastumise eest.

"Käes on hetk paluda tuumariikidel jääda kindlaks põhimõtte "mitte kasutada esimesena" juurde ning jääda kindlaks mitte kasutada ega ähvardada mitte-tuumariike," üles Guterres Jaapani pealinnas Tokyos antud pressikonverentsil.

Guterres külastas laupäeval Hiroshimat, et avaldada austust 1945. aasta 6. augustil linnale heidetud aatompommi plahvatuses hukkunute ja teiste ohvrite mälestusele. "Arvan, et mitte keegi, mitte keegi ei suuda leppida mõttega, et uus tuumasõda võiks puhkeda. See oleks planeedi häving," ütles Guterres. "Selge on see, et kui keegi ei kasuta seda esimesena, siis tuumasõda ei tule."

Kolmanda tuumapommi kasutuse hirm Hiroshima ja Nagasaki plahvatuste järel on olnud õhus seoses Moskva hiljutiste ähvardustega tuumarünnakust Kremli agressioonisõjas Ukraina vastu. Samuti on tuumakatastroofi ohtu kergitanud Moskva järjekordne küüniline rünnak Ukrainas Zaporižžja linnas asuvale tuumaelektrijaamale, mis on Euroopa suurim omalaadne.

Küsimusele jaama ründamise kohta vastas Guterres: "Igasugune rünnak tuumajaamale on enesetapjalik."

ÜRO peasekretäri sõnul toetab ta täielikult Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) jõupingutusi stabiliseerida olukorda tuumajaama ümber ning saada ligipääs hoonekompleksile oma mandaadi kasutamiseks ja funktsiooni rakendamiseks.

Guterrese sõnul on maailm asunud pärast aastakümneid kestnud tuumarelvade desarmeerimise katseid praegu tagasikäigule, tuues välja, et maailmas on kokku umbes 13 000 tuumapommi ning riigid teevad tohutuid investeeringuid oma aatomrelvade arsenalide kaasajastamiseks.

"Nii et käes on aeg öelda — peatage see!"

Guterrese sõnul läheb igal aastal võidurelvastumisse miljardeid dollareid, mida peaks kulutama hoopis muude oluliste teemade lahendamiseks. "Miljardid, mida kasutatakse selle võidurelvastumise jaoks, tuleks kasutada kliimamuutusega võitlemiseks, vaesusega võitlemiseks, rahvusvahelise kogukonna vajadustega tegelemiseks," ütles ta.

Guterres lisas, et sõidab ka Mongooliasse ja Lõuna-Koreasse, et arutada viise, kuidas tegeleda Põhja-Korea tuumarelva arendamise teemaga.

Samuti on Guterrese sõnul geopoliitiliste pingete kerkimise ja tuumaohu taastekke valguses Jaapani jõuline ja pidev hääl rahu saavutamise nimel tähtsam kui kunagi varem.

ÜRO peasekretär kutsus Jaapanit kasutama oma ainulaadset positsiooni kui maailma ainus aatomirünnaku alla sattunud riik ja tegutsema sillaehitaja ning rahusobitajana, eesmärgiga tugevdada üleilmset koostööd, usaldust ja solidaarsust.

Kommentaarid puuduvad