KOHTUSAAGA JÄTKUB: Estonia vraki uurijate üle algas Rootsis uus kohtuprotsess

BNS

Henrik Evertsson
Foto: Scanpix

Rootsis Göteborgis algas esmaspäeval uus kohtuprotsess kahe ajakirjaniku üle, kes filmisid 2019. aastal parvlaev Estonia vrakki Läänemere põhjas, kirjutab Postimees.

Rootsi dokumentalist, filmi "Estonia – leid, mis muudab kõike" režissöör Henrik Evertsson ja operaator Linus Andersson said vraki juures filmimise pärast hauarahukokkuleppe rikkumise süüdistuse.

Nad mõisteti eelmisel aastal Göteborgi esimese astme kohtus küll õigeks, kuid on nüüd sama süüdistusega uuesti kohtu ees.

Evertsson ja Andersson võitsid mullu veebruaris esimeses kohtuastmes, aga apellatsioonikohus otsustas tänavu veebruaris, et kohtuasi tuleb uuesti avada.
"See on keeruline teema," kommenteeris Evertsson Postimehele. "Saime küll Göteborgis võidu, kuid kohtuotsus kaevati edasi ning nüüd alustame pikka kohtuteed jälle algusest… Kõik hakkab otsast peale," ohkas ta.

Ta lisas, et tegemist on juriidilise küsimusega ja vaidlus käib selle üle, kas Rootsi seadust saab rakendada rahvusvahelistes vetes, kus asub Estonia vrakk. Nimelt kehtib Estonia hukupaigas Rootsi, Soome ja Eesti vaheline hauarahu kokkulepe, mis keelab vraki juures igasuguse veealuse tegevuse.

Evertsson ja Andersson mõisteti Göteborgi kohtus õigeks seetõttu, et nad tegutsesid Estonia hukupaigas Saksa lipu all sõitnud alusel – ja Saksamaa ei ole Estonia hauarahu lepinguga ühinenud.

Nüüd algab vaidlus uuesti, sest apellatsioonikohus leidis, et rootsi filmitegijate suhtes tuleb kohaldada Eesti seadust, mille järgi on Estonia vraki asukoht hauapaik, mille häirimine on keelatud. Süüdimõistmise korral ootab neid trahv või kuni kaks aastat vangistust.

"Nemad näevad, et Rootsi seadust ikkagi saab kasutada – seetõttu peame kõike algusest peale alustama," ütles Evertsson ja lisas: "Viimastel aastatel on Eesti ja Rootsi ohutusjuurdluskeskused ja Margus Kurmi ekspeditsioon saanud vraki juures rohkem uurimisi teha kui meie toona. Kurb, et see kohtuistungite tee ei lõppe kunagi."
 
Evertssoni juhitud võttegrupp saatis sukeldusmisroboti vraki juurde 2019. aasta sügisel. 2020. aastal tõid nad viieosalises dokumentaalfilmis "Estonia – leid, mis muudab kõike" avalikkuse ette pommuudise, et laeva vrakis on suur auk. Nüüd on dokist valminud kahest osast koosnev teine hooaeg.

"Eestile ja Rootsile on see üks suuremaid tragöödiaid. See on miski, mida kaks riiki jäävad igavesti jagama. Kuna aga vrakki ei ole minu arvates piisavalt uuritud ega ka dokumenteeritud, ning alatasa jõuti erinevate teooriateni, siis arvasingi, et peab ajakirjanduslikku uurimist tegema – tooma uued asitõendid välja," põhjendas Evertsson oma huvi vraki uurimise vastu.

Tema sõnul on väga suur erinevus 1994. aasta uurimise ning viimaste aastate uuringute vahel. "Ma arvan, et alguses oli poliitiline konstruktsioon kolme riigi vahel. See ei ole tavaline, et valitsused juhivad sellist uurimist. See muutiski problemaatiliseks nende uuringute usutavuse," selgitas ta.

Kui aastate eest oli veel keeruline vraki juures uuringuid teha, siis nüüd on Rootsi ja Eesti ohutusjuurdluse spetsialistid mitu korda vrakki uurimas käinud, lisaks veel mullune eraekspeditsioon Margus Kurmi juhtimisel. "See on märkimisväärne," leiab Evertsson ja tunnustab seda, et kõik praegused uuringud ja raportid jõuavad kiirelt kohe ka meediasse. "Avatud uurimine on väga hea," lisas ta.

Seda, kas tal Estonia teemal veel kolmaski dokk valmib, ta praegu öelda ei oska. "Mul on olnud neli väga hektilist ja huvitavat aastat. Loodan, et olen andnud olulist teavet Estonia ellujääjatele ja ka hukkunute lähedastele," ütles Evertsson.

Kommentaarid puuduvad