NATO näeb Nord Streami lekete taga tahtlikku ja hoolimatut sabotaaži

Pilt: Scanpix
Pilt: Scanpix

NATO teatas neljapäeval, et Nord Streami gaasitorude lekked on ilmselgelt sabotaaž ning allianss kavatseb "otsustavalt vastata" igale rünnakule nende elutähtsa taristu vastu.

"Kogu praegu saadaval olev teave viitab sellele, et tegu on tahtliku, hoolimatu ja vastutustundetu sabotaažitegevuse tulemusega," ütles lääneriike koondav sõjaline allianss avalduses. "Need lekked põhjustavad ohtu laevandusele ja tekitavad märkimisväärset keskkonnaalast kahju. Me toetame alustatud juurdlusi, mille eesmärgiks on selgitada välja kahju algupära."

Avalduse kohaselt on allianss võtnud kohustuse olla ette valmis ning heidutada ja kaitsta end energia relvana kasutamise ja muude hübriidsete taktikate vastu.

"Igasugune tahtlik rünnak liitlaste elutähtsa taristu vastu leiab ühise ja otsustava vastuse," märkis allianss.

Rootsi rannikuvalve teatas neljapäeval, et neljas leke on tuvastatud gaasitorude juures, mis tulevad Venemaalt Euroopasse. Lekete piirkonnas registreeriti varem sel nädalal veealused plahvatused.

Lääneriigid süüdistavad Kremlit oma tohutu energiatagavara kasutamises relvana Euroopa survestamiseks seoses Lääne sanktsioonidega Venemaa vastu, mis alustas 24. veebruaril täiemahulist sõjategevust Ukrainas.

Ulatuslikud lekked tekitavad märkimisväärset mullitamist merepinnal mitmesaja meetri laiuselt, seetõttu on võimatu gaasitorusid praegu inspekteerida.

Sabotaažikahtlus tekkis koheselt pärast lekete avastamist. Moskva eitas plahvatuste korraldamist ja osundas leketega seoses Ühendriikidele. Washington nimetas Kremli taolisi väiteid soovist gaasitoru kahjustada "naeruväärseiks".

ÜRO Julgeolekunõukogu kohtub reedel vahejuhtumi arutamiseks.

Nord Stream 1 ja 2 gaasitrassid Venemaa ja Saksamaa vahel on olnud geopoliitiliste pingete keskpunktis juba mõnda aega, kuna Moskva katkestas gaasivoo Euroopasse, ilmse kättemaksuna sanktsioonidele, millega lääneriigid karistavad Venemaad sissetungi eest Ukrainasse.

Ehkki gaasitorud, mida haldab Venemaa gaasihiiu Gazprom enamusosalusega rahvusvaheline konsortsium, ei olnud aktiivses kasutuses, sisaldasid mõlemad siiski piisavas koguses gaasi.

Kommentaarid puuduvad