USA välisminister Blinken: Hiina tahab Taiwani vallutada arvatust oluliselt varem

AFP-BNS

Antony Blinken
Antony Blinken. Foto: Scanpix

Peking tahab vallutada Taiwani palju kiiremas ajaraamistikus kui varem arvati, ütles esmaspäeval USA välisminister Antony Blinken ja hoiatas, et president Xi Jinping juhib Hiinat agressiivsemale kursile.

Xi on võitmas kolmandat viieaastast ametiaega ja andis pühapäeval kommunistliku partei kongressile kõne, kus kiitis oma senist võimuperioodi ja kordas lubadust Taiwan ühel päeval ülejäänud Hiinaga jõuga liita. "Oleme viimastel aastatel näinud Xi Jinpingi juhtimisel esile kerkimas väga teistsugust Hiinat," ütles Blinken Stanfordi ülikoolis toimunud foorumil.

"See on repressiivsem kodumaal ja agressiivsem välismaal. Paljudel juhtudel kujutab see väljakutset meie endi huvidele ja meie endi väärtustele," lisas ta. Blinken süüdistas Xi'd tohutu geopoliitilise pinge tekitamises läbi jõulisema hoiaku Taiwani suhtes, mida Puna-Hiina pole kunagi kontrollinud, kuid peab siiski enda omaks.

"Peking on teinud põhimõttelise otsuse, et status quo ei ole enam vastuvõetav ja seadnud eesmärgiks taasühinemise palju kiiremas ajaraamistikus," ütles minister, kuid ei täpsustanud kuupäevi. USA kõrged sõjaväeametnikud hoiatavad, et Hiina on laiendanud oma vägesid punktini, kus see võib olla peagi valmis Taiwanile kallaletungimiseks.

Peking on pikalt öelnud, et tahab "rahumeelset taasühinemist" Taiwaniga, kuid jätnud endale võimaluse kasutada sõjalist jõudu, eriti juhul, kui saar end ametlikult iseseisvaks kuulutab. Xi on sidunud Taiwani vallutamise "Hiina rahva suure noorenemisega" ja öelnud, et taasühinemist ei saa lõputult põlvest põlve edasi lükata.

Pühapäevases kõnes kordas ta sama seisukohta, öeldes, et "ajaloo rattad veerevad Hiina taasühinemise suunas" ja "me jätame endale võimaluse kasutada kõiki vajalikke vahendeid".

Hirmu, et Peking võib 23 miljoni elanikuga Taiwanile kallale tungida, on suurendanud Venemaa sõda Ukraina vastu.

Kommentaarid puuduvad