Zelenskõi süüdistas venelasi hüdroelektrijaama tammi mineerimises: sellele võib järgneda suure mastaabiga katastroof

Zelenskõi
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Kiiev süüdistas neljapäeval Venemaad miinide paigaldamises Moskva vägede kontrolli all olevale Kahhovka hüdroelektrijaama tammile Hersoni oblastis.

"Meie andmetel mineerisid Kahhovka hüdroelektrijaama ja tammi Vene terroristid," ütles Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi oma igapäevases pöördumises.

"Kui see tamm hävitatakse, siis Põhja-Krimmi kanal lihtsalt kaob ja see oleks suure mastaabiga katastroof," lisas Ukraina liider.

"Venemaa valmistab ette niiöelda inimtegevusest põhjustatud katastroofi," kinnitas ka Ukraina presidendi nõunik Mõhhailo Podoljak.

Tamm on ehitatud Dnepri jõele piirkonda, mida praegu kontrollivad Vene väed. 

"See oleks ulatuslik katastroof. Selle korraldamise eesmärgiks on Ukraina vägede edasitungi peatamine ja Vene vägede kaitsmine," kinnitas Podoljak.

Varem päeval ütles Zelenskõi Euroopa Liidule, et Venemaa juhtkond on andnud korralduse rünnata Ukraina energiasüsteemi ja põhjustanud sellega ukrainlaste uue migratsioonilaine Euroopa Liidu riikidesse.

Ukraina linnad on asunud vastu talve elektritarbimist piirama, kuivõrd Venemaa raketi- ja droonirünnakud on löönud nädala jooksul rivist välja vähemalt 30 protsenti Ukraina elektrijaamadest.

Pärast öiseid elektrikatkestusi Kiievis kutsus linnapea Vitali Klõtško ettevõtteid üles valguspaneelide ja ekraanide pealt tarbimist piirama.  

"Isegi väike kokkuhoid ja elektritarbimise vähenemine igas kodus aitab stabiliseerida riigi energiasüsteemi toimimist," rääkis ta.

Kommentaarid puuduvad