NATO peasekretär: mitte miski ei viita tahtlikule rünnakule Poola vastu

BNS

NATO
Foto: REUTERS/Yves Herman

Kaks inimelu nõudnud raketiplahvatuse Poolas põhjustas tõenäoliselt Ukraina õhutõrje, kuid sõja eest kannab "üldist vastutust" Venemaa, ütles kolmapäeval NATO peasekretär. 

"Juurdlus selle juhtumi suhtes kestab ning me peame ootama selle tulemust... Kuid meil pole mingeid märke sellest, et see oli tahtliku rünnaku tagajärg," ütles Stoltenberg pärast NATO saadikute kohtumist. 

"Meie esialgne analüüs viitab sellele, et antud intsidendi põhjustas tõenäoliselt Ukraina õhutõrjerakett, mis tulistati Ukraina territooriumi kaitsmiseks Venemaa tiibraketirünnakute eest."

"Kuid ma tahan olla üheselt mõistetav, see ei olnud Ukraina süü," ütles ta. 

"Venemaa kannab üldist vastutust, kuna ta jätkab oma ebaseaduslikku sõda Ukraina vastu."

Venemaa korraldas teisipäeval Ukraina vastu ulatusliku raketirünnaku. Moskva sõnul ei saa seda süüdistada plahvatuses Poola territooriumil, mis tõi kaasa hirmu, et konflikt võib laieneda. 

Poola kutsus seejärel Brüsselis kokku erakorralise NATO kohtumise, mis tekitas liitlastes kartuse, et nad võivad sattuda avalikku vastasseisu Venemaaga.

Poola president Andrzej Duda ütles kolmapäeval, et kaks inimelu nõudnud raketiplahvatus Ljublini vojevoodkonna Przewodówi külas paistab olevat "kahetsusväärne õnnetus" ning mitte "tahtlik rünnak". 

"Mitte miski ei viita sellele, et see oli tahtlik rünnak Poolale... Väga tõenäoliselt oli see rakett, mida kasutatakse raketitõrjes, mis tähendab, et seda kasutas Ukraina kaitsevägi," ütles ta ajakirjanikele.

Stoltenberg ütles, et NATO on Ukraina sõja tõttu tugevdanud kaitset idatiival, kuid eitas kaitse ebaõnnestumist.

"Me hindame pidevalt, mida veel tuleb teha," ütles ta. "Oleme valmis tegelema sellelaadsete olukordadega kindlalt, rahulikult ja otsustavalt, aga ka nii, et see hoiaks ära edasise eskalatsiooni."

Stoltenbergi sõnul tahavad NATO liitlased luua Ukrainale "mitmekihilise" õhukaitsesüsteemi, andes Kiievile rohkem vahendeid tiib- ja ballistiliste rakettide ning droonide allatulistamiseks.

Poola loobus käimasoleva uurimise esialgsete tulemuste analüüsi põhjal NATO lepingu artikkel 4 käivitamast, ütles alliansi juht.

Artikkel 4 näeb ette konsultatsioonide korraldamist, kui mõni NATO liikmesriik tunneb, et tema territoriaalne terviklikkus, poliitiline iseseisvus või julgeolek on sattunud ohtu.

Kommentaarid puuduvad