Kabulis hukkus enesetapuplahvatuses 26 inimest

Seitsmesed

Afganistani pealinnas Kabulis sai kolmapäeval enesetapuplahvatuses surma 26 inimest, teatasid võimud rünnakust, mis korraldati ajal, kui riigis tähistatakse Pärsia uue aasta saabumist.

Rünnakus, mis korraldati šiiitide pühamuni viival teel Kabuli ülikooli vastas oleva haigla ees, sai viga 18 inimest, teatas tervishoiuministeeriumi esindaja Waheed Majroh. Kõik vigastatud olid tsiviilisikud, lisas siseministeeriumi esindaja Nasrat Rahimi.

Suur osa hukkunutest olid teismelised.

Siseministeeriumi teatel oli enesetapuründaja saabunud jalgsi.

Enesetapupommar oli vähem kui 200 meetri kaugusel Katre Sakhi pühamust, kus tähistatakse iga aasta Pärsia uue aasta ehk nowruzi saabumist.

Afganistanis on nowruz riigipüha, mida riigis vähemuses olevad šiiidid tähistavad traditsiooniliselt pühakodade külastamisega.

Rünnaku eest ei ole keegi vastutust võtnud, kuid see järgneb president Ashraf Ghani esitatud rahupakkumisele Talibanile. Islamiliikumine on osalust rünnakus eitanud.

Tegemist on juba viienda enesetapuplahvatusega Kabulis viimastel kuudel.

2016. aasta oktoobris šiiitide ašuurapüha ajal lasid äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad pühamu ees maha 18 inimest.

Afganistani president Ashraf Ghani kutsus veebruari lõpus Kabulis piirkondlikul konverentsil Kabuli Protsess Talibani nõustuma relvarahuga ja liituma poliitilise protsessiga, mis viiks liikumise tunnustamiseni poliitilise parteina. Vastutasuks peaks Taliban tunnustama Afghanistani valitsust ja põhiseadust, sõnas president. Taliban pole ettepanekule vastanud.

Kabulis on nowruzi ajaks julgeolekumeetmeid karmistatud.

Hiljuti sõnas USA ja NATO vägede komandör Afganistanis kindral John Nicholson, et julgeoleku tagamine pealinnas on välisvägede prioriteet.

"Meie peamiseks jõupingutuseks on hetkel Kabul, pealinna tugevdamine, selle elanike ja rahvusvahelise kogukonna kaitsmine..." sõnas ta ajakirjanikele.

Afganistanis on visiidil USA staabiülemate ühendkomitee esimees Joseph Dunford ning eelmisel nädalal külastas riiki Ühendriikide kaitseminister James Mattis.

Taliban teatas veebruaris, et on valmis pidama USA-ga otsekõnelusi üle 16 aasta kestnud sõjale rahumeelse lahenduse leidmiseks, mainimata Afganistani valitsust, mida islamiliikumine peab Washingtoni käepikenduseks. Ühendriigid on kaua nõudnud, et rahuprotsessi eeldus on Talibani valmisolek pidada kõnelusi Kabuliga.

Kommentaarid puuduvad