Briti minister: närvimürgirünnaku eest vastutab lõppastmes Putin

Seitsmesed

Briti julgeolekuminister Ben Wallace ütles neljapäeval, et Salisbury närvimürgirünnaku eest vastutab lõppastmes Vene president Vladimir Putin, vahendab BNS.

"Lõppastmes vastutab selle eest tema, sest ta on Venemaa president ja tema valitsus kontrollib, rahastab ja suunab sõjaväeluuret (GRU)", mida London süüdistab närvimürgiga Novitšok sooritatud tapmiskatses, ütles Wallace BBC raadiole.

Briti võimud teatasid kolmapäeval, et on kogunud piisavalt tõendeid rünnaku eest süüdistuste esitamiseks kahele Vene kodanikule, ning on hankinud nende suhtes üleeuroopalise vahistamismääruse.

Prokuratuuri teatel taotleti Aleksander Petrovi ja Ruslan Boširovi vahistamist süüdistatuna endise Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamises märtsis Lõuna-Inglismaal Salisburys. Briti politsei sõnul kasutasid rünnaku toimepanijad ilmselt varjunimesid.

Prokuratuur ütles, et kahe venelase väljaandmist ei taotleta, sest Venemaa on juba eelmiste juhtmite puhul selgeks teinud, et oma kodanikke ta välja ei anna.

"Valitsus on jõudnud luureandmete põhjal järeldusele, et need kaks politsei poolt nimetatud isikut on Vene sõjaväeluureteenistuse ehk GRU liikmed," ütles Briti peaminister Theresa May kolmapäeval.

Venemaa on eitanud seotust Salibury rünnakuga.

Kommentaarid puuduvad