Mayd ootab konservatiivide umbusaldushääletus 

Seitsmesed

Briti peaministrit Theresa Mayd ootab käimasoleval kolmapäeval ees parteikaaslastest parlamendiliikmete umbusaldushääletus, ütles Konservatiivse Partei ametnik Graham Brady, vahendab BNS.

Brady sõnul on seadusandjatelt saadud kokku 48 kirja, mida on vaja erakonnajuhi hääletuse algatamiseks.

"Lävend, mis nõuab parlamendiparteist 15 protsendi toetust Konservatiivse Partei liidri umbusaldushääletuse taotlemisele, on ületatud," ütles Brady.

Hääletus toimub kella 18 ja 20 vahel (Eesti aeg kell 20-22). Sedelid loetakse kohe kokku ning tulemused "teatakse õhtul esimesel võimalusel", lisas Brady.

Parlamendis on ulatuslik vastuseis May sammudele Brexiti-protsessis.

Konservatiivide kõige teravamate Euroopa Liidu kriitikute tiib on kogunud May tagandamiseks kirju mitu kuud. Paljude parlamendiliikmete viha vallandas May esmaspäevane otsus lükata edasi parlamendis teisipäeval toimuma pidanud Brexiti-leppe hääletus.

Kui May kaotab kolmapäeva õhtuks kavandatud konservatiividest parlamendiliikmete umbusaldushääletuse, peab ta tagasi astuma. Võidu korral ei saa talle aasta jooksul uuesti umbusaldust avaldada.

Peaministrikohale ihub hammast mitu endist May valitsuse liiget, teiste hulgas endine välisminister Boris Johnson.

Mitu valitsusliiget astus kolmapäeval välja May kaitseks.

"Konservatiivse Partei juhivalimised on viimane asi, mida meie riigil praegu vaja on," ütles siseminister Sajid Javid Twitteris.

Ka välisminister Jeremy Hunt kinnitas, et toetab Mayd.

"Peaministriamet on praegu kõigist kujuteldavatest ametitest kõige raskem ning kurnavad ja pikad juhivalimised on viimane asi, mida riik vajab," säutsus ta.

Konservatiivide esimees Brandon Lewis kirjutas samuti, et toetab täielikult peaministrit ja avaldas lootust, et seda teevad ka parteikaaslased.

Mayl oli kavas astuda kolmapäeval parlamendi ette tavapäraseks saadikute küsimustele vastamiseks.

Kommentaarid puuduvad