Leedus peeti Venemaa kasuks luuramises kahtlustatuna kinni mitu isikut

Seitsmesed

Leedu ametivõimud pidasid Venemaa kasuks spioneerimises kahtlustatuna kinni mitu inimest, nende seas Sotsialistliku Rahvarinde endise juhi Algirdas Paleckise.

"Avalikkusele tuntud Leedu kodanik peeti kinni. See on Algirdas Paleckis. Peeti kinni ka teisi isikuid," ütles peaprokurör Evaldas Pašilis kolmapäeval pressikonverentsil.

Kinnipeetute täpset arvu peaprokurör ei avaldanud. Paleckis on vahi all olnud juba oktoobrist.

"Tegevus kestis pikka aega, see oli eesmärgistatud ja tahtlik," sõnas Pašilis.

Peaprokuröri sõnul olid Vene luure jaoks töötanud isikutel sidemed ka parlamendiväliste erakondadega.

Leedu riikliku julgeolekuameti (VSD) juht Darius Jauniškis ütles, et süüaluste tegevuse eesmärgiks oli mõjutada Leedu poliitikat.

"Inimesi värvatakse sellel eesmärgil, neil on võime mõjutada poliitparteide programmi ja struktuuri otse või läbi vahendajate, kasutades erinevaid meediakanaleid, et tugevdada Venemaa pehmet jõudu siin riigis," lausus Jauniškis.

Sotsialistlik Rahvarinne loodi 2008. aastal ja selle endist juhti Paleckist on korduvalt mainitud riiklikku julgeolekut puudutavates avalikes aruannetes.

Luureametid on Sotsialistliku Rahvarinnet nimetanud venemeelseks erakonnaks ja kirjeldanud selle liikmete osalemist USA ja NATO vastastel propagandaüritustel.

2016. aasta julgeolekuraportis märgiti, et Vene info- ja luureoperatsioonid on sagenenud ja nende eesmärk on suurendada "pehmet jõudu", hõlmates "katseid tsentraliseerida ja koordineerida venemeelsete kaasmaalaste ja nende toetajate tegevust".

VSD  viitas ka sellele, et Sotsialistliku Rahvarinde liige Rafael Muksinov, kes valiti Vilniuse linnavolikokku, on esimees Leedu Kaasmaalaste Nõukogus, mida toetab Vene välisministeeriumiga seotud agentuur Rossotrudnitšestvo.

Kommentaarid puuduvad