Ühekordsete plasttoodete keeld sai Euroopas esimese heakskiidu

Seitsmesed

Euroopa Parlament ja Nõukogu sõlmisid esialgse kokkuleppe osade plasttoodete keskkonnamõju vähendamise direktiivi kehtestamiseks, õigusakt keelaks 2021. aastast mitmete ühekordseid plasttootete turule laskmise, vahendab BNS.

Kokkulepe puudutab kümmet kõige sagedamini Euroopa randadest leitavat plasteset ja plasti sisaldavaid kalapüügivahendeid, teatas keskkonnaministeerium.

Kokkuleppe järgi ei tohi alates 2021. aastast enam turule lasta selliseid ühekordselt kasutatavaid plasttooteid, millele on olemas kestlikumad alternatiivid. Näiteks keelustatakse plasti sisaldavad vatitikud ja õhupallide varred, oksüdantide toimel lagunevast plastist tooted, ühekordselt kasutatavad plastist taldrikud, söögiriistad ja jookide segamispulgad ning vahtpolüstüreenist joogitopsid, toidu- ja joogipakendid.

On tooteid, millele täna ei ole veel häid alternatiive, nagu näiteks ühekordselt kasutatavad plastist toidu- ja joogipakendid. Viimaste puhul tuleb võtta suund nende toodete tarbimise vähendamiseks. Samuti tuleb teatud ühekordselt kasutatavad plasttooted varustada märgistusega, mis annab infot toodete plasti sisalduse ning sobilike jäätmete käitlemise viiside kohta. Lisaks peavad probleemsemate plasttoodete tootjad arvestama prügi koristamise ja teadlikkuse tõstmise kulude katmisega.

Kokkuleppes on ära toodud ka pudelikorgid, mida samuti keskkonnas väga palju leida võib. Et noid sinna vähem satuks, tuleb 2024. aastal võtta kasutusele selline tootedisain, kus joogipudelite korgid jäävad peale pudeli avamist pudeli külge kinnitatuks. Lisaks peavad plastist joogipudelid sisaldama alates 2025. aastast 25 protsendi ja alates 2030. aastast 30 protsenti ulatuses ringlusse võetud materjali.

Eestis on keskkonnaministeeriumi teatel olemas hästi toimiv pandipakendi süsteem, mille kaudu kogutakse liigiti kokku ligi 90 protsenti  turule lastud ühekordselt kasutatavatest plastist joogipudelitest. Edaspidi peavad ka teised liikmesriigid tegema jõupingutusi plastpudelite kogumiseks ning tagama, et 2025. aastaks kogutakse 77 protsenti ja 2029. aastaks 90 protsenti turule lastud ühekordselt kasutatavatest plastist joogipudelitest.

Euroopa Liidu liikmesriikide saadikud arutavad kokkulepet uuel aastal ning seejärel esitatakse eelnõu Euroopa Parlamendile hääletamiseks. Lõplikult võetakse eelnõu vastu nõukogu kohtumisel.

Kommentaarid puuduvad