Barnier: EL kardab rohkem kui varem ÜK kaootilist lahkumist ühendusest 

Seitsmesed

Euroopa Liidu Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier ütles kolmapäeval, et EL "kardab rohkem kui kunagi varem Suurbritannia kaootilist lahkumist" ühendusest, vahendab BNS.

Briti parlamendi alamkoda lükkas teisipäeva õhtul ootuspäraselt ülekaalukalt tagasi Euroopa Liiduga sõlmitud Brexiti-leppe. Lepet toetas 202 ja vastu oli 432 saadikut.

Ühendkuningriik lahkub praeguse ajakava alusel EL-ist 29. märtsil.

"Meil on 31. märtsini jäänud 10 nädalat ja leppeta lahkumise oht ei ole veel kunagi tundunud nii suur," ütles Barnier Strasbourg'is Euroopa Parlamendi istungil.

"Eilne hääletus näitab, et Londonis ei ole veel poliitilisi tingimusi ratifitseerimiseks."

Briti parlamendi teisipäevase hääletuse tulemused tõid kaasa määramatuse, sest Briti parlamendiliikmed ei suuda leppida kokku edasises tegevuskavas ja oht kaootiliseks leppeta lahkumiseks 29. märtsil on suurem kui kunagi varem.

Kaks aastat kestnud rasketel läbirääkimistel EL-i meeskonna juhtinud Barnier ütles, et austab Briti alamkoja otsust, kuid tunneb selle üle sügavat kahetsust.

"Praegu on veel liiga vara selle hääletuse kõiki tagajärgi hinnata," ütles ta ja lisas, et leppe vastu hääletanutel olid väga erinevad ja sageli vastukäivad motiivid.

"Selles kontekstis tuleb Briti võimudel täna või homme hääletusele hinnang anda ja Briti valitsus on see, kes peab ütlema, kuidas ta tahab 29. märtsil korrektse lahkumiseni jõuda."

Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans võttis olukorra kokku kirjanik C.S. Lewise sõnadega: "Ei saa tagasi minna ja algust muuta. Saab alustada sealt, kus oled ja muuta lõppu." 

Kommentaarid puuduvad