May Brexitit edasi ei lükka 

Seitsmesed

Briti peaminister Theresa May esmaspäeval tõrjus üleskutsed lükata Ühendkuningriigi lahkumine Euroopa Liidust edasi ning lisas, et tema tagavaraplaan on saada EL-ilt Brexiti-leppesse muudatusi Iiri piiri kaitsemeetme asjus ning seejärel panna lepe Briti parlamendis uuesti hääletusele, vahendab BNS.

Parlament lükkas leppe eelmisel nädalal tagasi ning May pidi hiljemalt esmaspäeval avaldama oma tagavaraplaani.

May ütles esmaspäeval parlamendile, et kuulab ära parlamendisaadikute mured Iiri piiri kaitsemeetme kohta. Meetme eesmärk on tagada, et Brexiti järel ei tule Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piirile tollipunkte ega muud füüsilist piiritaristut. Selleks aga peab ÜK jääma ajutiselt EL-i tolliliitu, et pooltel oleks aega kaubanduslepet sõlmida.

"Vestlen sel nädalal kolleegidega veel..., et kaaluda, kuidas saame täita oma kohustused Põhja-Iirimaa ja Iirimaa elanike ees moel, mis pälviks (Briti) alamkojas suurima võimaliku toetuse," lausus May.

"Siis viin nende vestluste järeldused tagasi EL-i," ütles ta. "Usun, et suudame teha edusamme."

EL ütleb, et Brexiti-lepet ei saa uuesti läbi rääkida.

Parlament arutab May plaani ja parlamendisaadikute esitatud alternatiive 29. jaanuaril. Täpselt kaks kuud hiljem 29. märtsil astub ÜK EL-ist välja.

May peaeesmärk on võita enda poolele oma Konservatiivse Partei Brexiti-meelsed saadikud ja Põhja-Iiri Demokraatliku Unionistliku Partei (DUP) saadikud. Mõlemad ütlevad, et nad ei toeta lepet, kuniks Iiri piiri kaitsemeede on kõrvaldatud.

May lükkas kõnes tagasi ka uue rahvahääletuse korraldamise. 

"Meie kohus on tagada esimese (rahvahääletuse) rakendamine... Pelgan, et teine referendum looks keerulise pretsedendi, millel oleksid märkimisväärsed tagajärjed sellele, kuidas me siin riigis referendumitega ümber käime," lausus May ringhäälingu BBC vahendusel.

"Lisaks usun, et praeguseks pole piisavalt tunnustatud viisi, kuidas teine referendum võib kahjustada sotsiaalset sidusust, õõnestades usku meie demokraatiasse," lisas ta.

Küll aga tühistas May plaani nõuda 65 naela Suurbritanniasse elama jääda soovivatelt täiskasvanud EL-i kodanikelt. ÜK-s elab 3,5 miljonit EL-i kodanikku.

Opositsioonijuht Jeremy Corbyn Tööparteist ütles, et May tagavaraplaan on pelgalt teine katse suruda oma hukule määratud lepe läbi parlamendi.

"See kõik tõesti tundub nagu "Lõputu küünlapäev"," lausus Corbyn. Ta viitas 1993. aasta filmile, kus Bill Murray kehastatud ilmamees peab korduvalt ühte ja sama päeva läbi elama. 

Tema hinnangul on valitsuse kohtumised teiste parteidega "trikk". Teiste opositsioonijuhtide sõnul pole May järginud nende üleskutset välistada ÜK lahkumist leppeta ning hoida EL-iga tihedaid majandussidemeid.

ÜK ja EL sõlmisid lahkumisleppe novembris pärast kuid kestnud pingelisi kõnelusi. Nüüd on aga ÜK-s leppele vastu nii EL-ist lahkumise pooldajad kui vastased. Brexitit toetavate parlamendisaadikute sõnul jääb ÜK seotuks EL-i reeglitega ega saa sõltumatut kaubanduspoliitikat teha. Euroopameelsete sõnul ei taga lepe tõketeta majandussuhet, mis ÜK-l praegu EL-iga bloki liikmena on.

Kommentaarid puuduvad