Venemaa: vaidlusaluse raketi 9M729 lennuulatus jääb lubatud piiridesse

Seitsmesed

Vene raketisüsteemi 9M729 lennuulatus ei ületa lubatud piiri ja seetõttu vastab keskmaa tuumajõudude lepingu (INF) tingimustele, teatas Vene raketi- ja suurtükiväe ülem kolmapäeval.

USA ja NATO hinnangul rikub rakett INF-i reegleid. USA ja kunagise Nõukogude Liidu vahel 1987. aastal sõlmitud INF keelab raketid, mille lennuulatus jääb 500-5500 kilomeetri vahele. USA ähvardab raketi pärast INF-ist lahkuda.

Kindralleitnant Mihhail Matvejevski aga ütles kolmapäeval, et rakett ei riku lepet, sest selle lennukaugus on kütusepiirangute ja suurenenud massi tõttu 480 kilomeetrit.

"9M729 tiibrakett on Iskander-M süsteemi 9M728 tiibraketi moderniseeritud versioon. 9M728 tiibraketi moderniseerimise eesmärk oli suurendada lõhkepea võimsust ja täpsust," lausus ta.

"Raketi 9М729 stardi- ja lennumootor koos kütusesüsteemiga jäid samasugusteks kui tiibraketil 9М728. Samas lõhkepea ja juhtimissüsteemi täiustamine ning raketi pikendamine tõid kaasa selle massi suurenemise."

"Raketi 9М729 lennukaugus on 10 kilomeetrit väiksem kui raketil 9М728 ja on 480 kilomeetrit. Mainitud kaugust tõendas strateegiline staabiõppus Zapad-2017," ütles kindralleitnant.

Ta rõhutas, et "raketid 9M728 ja 9M729 relvastatakse lõhkepeadega ja varustatakse kütusega ainult tehasetingimustes. Sisse pandud kütuse kaal määrab maksimaalse disainitud lennukauguse, nagu seda piiravad INF-i sätted."

Tema sõnul toimetatakse raketid sõduritele erimahutites. "Välitingimustes on võimatu kütuse kaalu muuta ja raketti uuesti tankida," ütles Matvejevski.

Sõdurite vastutada on vaid rakettide ladestamine, nende panemine laskeplatvormidele ning hooldamine, lisas ta.

Võimsam lõhkepea ja muud seadmed pikendasid raketti ning selle transpordi- ja laskesüsteemi 53 sentimeetrit, ütles kinrdal.

"Raketi 9М729 ja selle konteineri gabariidi pikenemine ei võimalda paigutada seda liikuvale laskeseadmele toote 9М728 asemele. Seepärast töötati raketi 9М729 jaoks välja eraldi liikuv laskeseade."

"Lisaks on sellele paigutatud neli raketti 9М729, mitte kaks raketti 9М728, nagu vanal laskealusel. See tõi kaasa laskeseadme pikenemise ja kõrgenemise," märkis ta. 

Matvejevski sõnul pole Washington esitanud Moskvale veenvaid andmeid, et Venemaa rikub INF-i.

"USA on praegu vallandanud kampaania, süüdistades Venemaas INF-i rikkumises. Selle sisu taandub väitele, et Venemaa lõi maismaa tiibraketi, mis lendab justkui 500 kilomeetrist kaugemale. Seejuures mingeid objektiivseid andmeid, mis tõendaks, et Venemaa rikub INF lepingut, ei tooda," ütles Matvejevski.

Ta rõhutas, et INF on tähtajatu.

Kommentaarid puuduvad