Mehhiko president kuulutas narkosõja lõppenuks

Seitsmesed

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador kuulutas kolmapäeval lõppenuks sõja uimastite vastu ja teatas, et ei käsitle enam narkokartellide juhtide tabamist prioriteedina, vahendab BNS.

Mehhiko sõjaväe saatis 2006. aasta lõpus võimsate narkokartellide vastu toonane president Felipe Calderón. Kuigi sõjaväe kasutamine aitas tabada terve rea tähtsaid narkoparuneid, on sellega kaasnenud ka killustunud kartellide omavahelisest võitlusest ja sõjaväega sõdimisest tingitud vägivallalaine. 

Kriitikud seadsid López Obradori teadaande otsekohe kahtluse alla, juhtides tähelepanu asjaolule, et president ei ole sõjaväge tänavatelt kasarmutesse viinud ja plaanib luua rahvuskaardi, mis toob idee vastaste sõnul kaasa riigi alalise militariseerimise. 

Vastuseks pressibriifingul esitatud küsimusele, kas tema valitsus on pärast detsembri algul ametisse astumist mõne narkoparuni kahjutuks teinud, ütles López Obrador, et see ei ole enam valitsuse strateegia. 

"Sõda ei ole. Ametlikult sõda enam ei ole. Me tahame rahu ja me saavutame selle," lausus president. "Ühtegi maffiapealikku ei ole vahistatud, sest see ei ole meie peaeesmärk. Peaeesmärk on avaliku turvalisuse tagamine...Me tahame julgeolekut ja vähendada igapäevaste tapmiste arvu." 

Mehhikos on registreeritud alates sõjaväe tänavatele saatmisest 12 aastat tagasi üle 200 000 mõrva ning mõnedes osariikides on tapmiste määr võrreldav maailma kõige vägivaldsemate riikidega. 

Eelmine aasta oli Mehhikos 33 341 fikseeritud mõrvaga seni registreerituist vägivaldseim.  

López Obrador on lubanud käivitada mitu sotsiaalprogrammi, mis teevad tema sõnul lõpu vägivaldset kuritegevust tekitavale vaesusele. 

Samaaegselt tahab ta luua kümnetest tuhandetest sõduritest koosnevat rahvuskaarti, mis tooks tsiviilpolitsei ülesanded ametlikult sõjaväe kontrolli alla. 

Kommentaarid puuduvad