Trump: kohtun Kimiga 27.-28. veebruaril Vietnamis

Seitsmesed

USA president Donald Trump teatas teisipäeval kongressis aastakõnes, et kohtub Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga uuesti 27.-28. veebruaril Vietnamis, vahendab BNS.

"Kui mind poleks valitud USA presidendiks, siis me oleksime praegu, minu arvates, suures sõjas Põhja-Koreaga," ütles Trump.

Washington loodab, et kahe liidri teine kohtumine toob kaasa konkreetsed edusammud Pyongyangi relvaprogrammide lammutamisel.

Trumpi ja Kimi esimene kohtumine leidis aset 2018. aasta 12. juunil Singapuris.

ÜRO eksperdid teatasid teisipäeval Julgeolekunõukogule edastatud raportis, et Põhja-Korea tuuma- ja ballistiliste rakettide programmid on endiselt alles ning Pyongyang hajutab rakettide kokkupanemist ja testimist, et vältida nendele lõppu teha võivaid rünnakuid.

Samuti  eirab Põhja-Korea ÜRO ja rahvusvahelisi sanktsioone.

"Meie (ameeriklastest) pantvangid on tulnud koju, tuumakatsetused on lõppenud ja raketistarte ei ole olnud 15 kuud," ütles Trump aastakõnes.

"Palju tööd tuleb veel teha, kuid minu suhe Kim Jong-uniga on hea," sõnas ta.

USA erisaadik Põhja-Korea küsimustes Stephen Biegun sõidab kolmapäeval Pyongyangi, et pidada kõnelusi tippkohtumise ettevalmistamise teemadel.

Biegun ütles eelmisel nädalal, et kuigi kõiki sanktsioone ei tühistata ilma Põhja-Korea tuumavabaks muutumiseta, on Washington valmis astuma esimesi samme Põhja-Korea majandusarengu toetuseks.

Kuigi Trump käsitles oma aastakõnes peamiselt siseriiklikke küsimusi, seal hulgas karmi suhtumist immigratsiooni, rõhutas ta, et edendab "välispoliitikat, mis seab Ameerika huvid esikohale".

"Suured riigid ei pea lõputuid sõdu," ütles Trump, viitega oma vastuolulisele korraldusele tuua kõik USA väed välja Süüriast ja vähendada poole võrra sõjalist kohalolekut Afganistanis.

Ta avaldas ettevaatlikku lootust, et intensiivsemaks muutunud läbirääkimised Afganistani islamiliikumisega Taliban toob kaasa "võimaliku poliitilise lahenduse" USA pikima sõja lõpetamiseks.

"Minu administratsioon peab konstruktiivseid kõnelusi mitme Afganistani rühmituse, seal hulgas Talibaniga," ütles Trump. "Me ei tea veel, kas me saavutame kokkuleppe, kuid me teame, et pärast kaks aastakümmet kestnud sõda on tulnud tund vähemalt püüelda rahu."

Käsitledes Venezuela kriisi, ütles Trump, et USA seisab venezuela rahva kõrval nende üllas püüdluses rahu poole ning mõistab hukka president Nicolás Maduro režiimi brutaalsused.

Kommentaarid puuduvad