Suurbritannia valitsus teatas muudatustest lahkumisleppes

Seitsmesed

Suurbritannia valitsus teatas esmaspäeva hilisõhtul, et kiitis kõnelustel Euroopa Liidu juhtkonnaga heaks õiguslikult siduvaid muudatusi Brexiti-leppes, vahendab BNS.

May kabinetiülem David Lidington kinnitas parlamendile, et peaminister on "kindlustanud õiguslikult siduvad muutused, mis parandavad lahkumisleppe tingimusi". Lidingtoni hinnangul peaks parlamendile sellest piisama.

"Teisipäeval on ees põhjapanev valik - kas hääletada paranenud leppe poolt või saata see riik poliitilisse kaosesse," sõnas minister.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles, et Iirimaa peaminister Leo Varadkar on sisuliselt nõustunud Londoni poolt pakutud uute tõhustatud garantiidega.

"Me vestlesime ja ta on valmis selle lahendusega nõustuma üldleppe kindlustamise huvides," sõnas Juncker.

Juncker kutsus ühtlasi Suurbritannia seadusandjaid üles lepet toetama.

"Valik on selge - kas see lepe või Brexit eri pruugi üldse juhtuda. Viime selle Ühendkuningriigi tagasitõmbumise korraliku lõpuni," manitses Juncker.

"Rahvaesindajad olid selged oma nõudmistes muutuste üle. Täna me oleme need muutused kindlustanud. Nüüd on aeg kokku tulla ja seda parandatud Brexiti lepet toetada ja rahva tahtmine ellu viia," kinnitas May ühisel pressikonverentsil Junckeriga.

Briti peamine opositsioonierakond Tööpartei kutsus ööl vastu teisipäeva parlamenti üles peaministri lepet hoolimata muudatustest mitte toetama.

"Esmaspäevaõhtune kokkulepe Euroopa Komisjoniga ei sisalda midagi, mida Theresa May parlamendile lubas. Seepärast peavad rahvaesindajad selle tagasi lükkama," ütles erakonna liider  Jeremy Corbyn.

Suurbritannia peaminister Theresa May saabus esmaspäeval Strasbourgi viimase hetke kõnelustele Euroopa Liidu juhtidega enne lahkumisleppe hääletust parlamendis, teatasid diplomaadid.

May kohtus teiste seas Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri ja oma Brexiti pealäbirääkija Michel Barnieriga.

Kuna Brexiti tähtaeg on juba 29. märtsil, lootis May Brüsselilt signaali, mis aitaks tal Brexiti-leppe oma parlamendist viimasel minutil läbi saada.

Euroopa Liidu juhid osalevad sel nädalal Strasbourgis europarlamendi plenaaristungil.

Briti parlamendisaadikud lükkasid jaanuaris leppe tagasi, sest neist paljudele ei meeldinud nn Iiri piiri kaitsemeede, millega üritatakse vältida piiritaristu tekkimist Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piirile. Teisipäeval on kavas teine parlamendihääletus.

Iirimaa ja Põhja-Iirimaa piiri täiesti avatuna hoidmise eesmärgil hoiaks kaitsemeede kogu Ühendkuningriigi EL-i  tolliliidus.

EL oli juba varem käinud välja idee allkirjastada Iiri kaitsemeetme kohta õiguslikult siduv "tõlgendav ühisdokument". Selles käidaks välja viisid, kuidas saaks Ühendkuningriigi kaitsemeetme jõushoidmise peatada juhul, kui London palub peatada mõned oma kohustused.

Kommentaarid puuduvad