Ühendkuningriik tühistab leppeta Brexiti korral enamiku imporditariife

Seitsmesed

Ühendkuningriik tühistab leppeta Brexiti korral 87 protsendi importkaupade tariifid ja ei kehtesta Iiri piiril tollikontrolli, teatas valitsus kolmapäeval.

Uus süsteem jõustuks, kui Suurbritannia lahkub 29. märtsil Euroopa Liidust leppeta. Osadele põllumajanduskaupadele jääksid alles madalamad tariifid, et kaitsta Briti tootjaid.

Selle eesmärgiks on vältida EL-ist imporditud kaupade hinnakasvu tarbijate jaoks ja häireid tarnetes. Meede oleks ajutine ja kehtiks kuni aasta vältel, samal ajal kui peetakse läbirääkimisi püsiva süsteemi loomiseks.

"Kui me lahkume leppeta, siis viime suurema osa imporditariife nulli peale. Kõige tundlikumates tööstusharudes jääksid tariifid alles," ütles kaubanduspoliitika minister George Hollingbery.

"See tasakaalustatud lähenemine aitab toetada Briti töökohti ja vältida võimalikke hinnatõuse, mis annaks rängima hoobi vaesematele majapidamistele," lisas ta.

Kava näeb ette imporditariifide langetamise liha- ja piimatoodetele, kuid enamikul juhtudel jääksid need endiselt alles.

Valitsuse teatel ei oleks Euroopa Liidu tarneahelatest sõltuvad autotootjad silmitsi tariifidega autoosade importimisel ühendusest, kuid tariifid kehtiks autode impordile.

Uus režiim ei kehtiks riikide suhtes, millega Ühendkuningriigil on juba vabakaubanduslepe, ja umbes 70 arengumaale, millel on Briti turule eelisligipääs.

Valitsus teatas, et ei kehtestaks tariife ega tollikontrolli kaupadele, mis tulevad EL-i kuuluvalt Iirimaalt Ühendkuningriiki kuuluvale Põhja-Iirimaale. Samas nentis valitsus, et see loob võimaluse kuritarvitusteks, kui neid kaupu siis üle mere Suurbritannia saarele viiakse. 

"See režiim oleks ainult ajutine, sest me saame aru, et sellel lähenemisel on väljakutseid, sealhulgas kontrollimatu kaupade voog ÜK-sse ja uue süsteemi kuritarvitamise võimalus," märkis valitsus.

"Valitsus on valmis alustama kiireloomulisi kõnelusi Euroopa Komisjoni ja Iiri valitsusega," lisati teates. 

Briti parlamendi alamkoda lükkas teisipäeva õhtul lahkumisleppe selle täiendamisest hoolimata ülekaalukalt tagasi häältega 391-242 ajal, kui 29. märtsil jõustuva Brexiti kuupäevani jääb pisut rohkem kui kaks nädalat, muutes leppeta Brexiti veelgi tõenäolisemaks. 

Kommentaarid puuduvad