Uus-Meremaal hukkus rünnakus kahele mošeele 49 inimest 

Seitsmesed

Uus-Meremaal Christchurchi linnas tapeti reedel rünnakus kahele mošeele vähemalt 49 inimest ning näib, et üks tulistajatest, austraallasest äärmuslane, voogedastas linna peatanud rünnakut reaalajas, vahendab BNS.

Üks rünnak toimus Deansi avenüül asuvas Masjid Al Noori mošees ja teine Linwoodi avenüül asuvas Linwood Masjidi mošees. Tulistamine algas reedese palvuse ajal ning meedia andmeil kõlasid esimesed lasud Masjid Al Noori mošees umbes kell 13.45 (Eesti aeg kell 2.45).

Pealtnägijad rääkisid, kuidas ohvreid tulistati lähedalt ning arvatakse, et hukkunute seas on ka naisi ja lapsi.

"Teame nüüd, et Deansi avenüül asuvas mošees kaotas elu 41 inimest ja Linwoodi mošees kaotas elu seitse inimest. Christchurchi haiglas ravi saanud 40 inimesest üks suri. Seega on nüüd selles kohutavas juhtumis surma saanud isikute arv 49," lausus Christchurchi politsei juht Mike Bush ringhäälingu ABC vahendusel.

Peaminister Jacinda Ardern ütles varem, et haiglas on üle 20 raskelt vigastatud inimese.

"On selge, et seda saab nüüd pidada vaid terrorirünnakuks," lausus Ardern ja lisas, et rünnak tegi käimasolevast reedest "Uus-Meremaa ühe mustema päeva".

"Meile praegu saadaolevail andmeil näib, et seda (rünnakut) oli planeeritud põhjalikult," rõhutas ta.

Tulistajate täpne arv pole selge.

Bushi sõnul esitati mõrvasüüdistus ühele hilistes 20. eluaastates mehele, kes viiakse Christchurchi kohtu ette laupäeva hommikul.

"Kinni peeti veel kolm inimest. Usume, et üks nendest inimestest, kes oli relvastatud ja sündmuskohal, ei pruukinud olla selle intsidendiga seotud," lausus Bush.

Tema sõnul peeti sündmuskohtade juures kinni veel kaks inimest, kes olid samuti relvastatud. Ka nende seotus juhtunuga on alles väljaselgitamisel.

Ühte mošeedest rünnanud mees oli Austraalia sünnijärgne kodanik ning "paremäärmuslasest vägivaldne terrorist", lausus Austraalia peaminister Scott Morrison Sydneys.

Võimud leidsid kahtlusaluste sõidukite külge kinnitatud kaks isetehtud lõhkekeha, mille sõjavägi kahjutuks tegi.

Veebis levinud videod ja dokumendid, mille ehtsust pole ametlikult kinnitatud, näivad näitavat, et tulistaja voogedastas oma rünnakut Facebook Live'is.

Uudisteagentuur AFP uuris nüüdseks maha võetud salvestisi. Ehtsuse tuvastamise võtete kasutamisega tuttavad ajakirjanikud ütlesid, et videod näivad ehtsad.

Uus-Meremaa politsei kirjeldas videote sisu kui "äärmiselt ärevusttekitavat" ning ärgitas internetikasutajaid hoiduma nende videote levitamisest.

Samal Facebooki-kontol avaldati ka manifest, milles anti mõista, et rünnaku põhjus oli rassism.

Rünnaku eest vastutuse võtnud mees ütles manifestis, et on 28-aastane valgenahaline austraallane, kes tuli Uus-Meremaale vaid rünnakut kavandama ja selleks harjutama.

Ühel sotsiaalmeediakontol avaldati ka pilte poolautomaatsest tulirelvast, mis oli kaetud ajalooliste isikute nimedega. Paljud nendest isikutest olid seotud islamiusuliste tapmisega.

Politsei ütles kõikidele Uus-Meremaa islamiusulistele, et nad ei läheks reedel, islami pühal päeval mošeesse mitte mingil juhul.

Lisaks tõstis riik ohutaseme "madalalt" tasemele "kõrge" ning viis julgeolekuametid kõrgendatud valmisolekusse.

Rünnakust pääses napilt Bangladeshi kriketimeeskond, kes tuli linna Uus-Meremaa vastu mängima. Mängijad olid bussiga lähenemas Hagley Parkis asuvale Masjid Al Noori mošeele, kui tulistamine algas.

Mängijad kuulsid laske, astusid bussist välja ja jooksid lähedalasuvasse Hagley staadionisse, kus kohtumine Uus-Meremaaga toimuma pidi.

"Nendega on kõik korras, kuid nad on vaimselt šokis. Palusime meeskonnal püsida hotellis," lausus meeskonna pressiesindaja.

Massitulistamised on Uus-Meremaal haruldased. Riik karmistas relvaseadusi ja piiras ligipääsu poolautomaatsetele tulirelvadele 1992. aastal kaks aastat pärast seda, kui üks vaimselt häiritud mees lasi Aramoana linnas maha 13 inimest.

Samas saavad kõik üle 16-aastased uusmeremaalased taotleda tulirelvalitsentsi ning selle saamiseks tuleb neil läbida turvakoolitus. Litsents lubab neil osta ja järelevalveta kasutada pumppüsse.

Kommentaarid puuduvad