Euroopa Komisjon trahvis Google'it 1,49 miljardi euroga

Seitsmesed

Euroopa Komisjon trahvis USA tehnoloogiahiidu Google'it teisipäeval 1,49 miljardi euroga konkurentsireeglite rikkumise eest, vahendab BNS.

"Komisjon trahvis täna Google'it 1,49 miljardi euroga oma dominantse turupositsiooni kuritarvitamise eest veebiotsingute reklaamiturul," ütles konkurentsivolinik Margrethe Vestager.

See on kolmas kord kui komisjon on Google'it konkurentsireeglite rikkumiste eest trahvinud.

Möödunud aastal trahvis Vestager Google'it rekordilise 4,34 miljardi euroga seoses operatsioonisüsteemiga Android. Aasta varem trahviti Google'it 2,42 miljardi euroga juhtumis, mis puudutas veebikaupluste esindatust otsingutulemustes.

Kolmapäevane otsus puudutab pikaajalist uurimist, mille keskmes oli Google'i reklaamiäri AdSense.

"Tänane otsus räägib sellest, kuidas Google kuritarvitas oma üleolekut selleks, et mitte lubada veebilehtedel kasutada vahendajaid peale AdSense'i platvormi," ütles Vestager.

Komisjon leidis, et Google ja selle emafirma Alphabet rikkusid EL-i konkurentsireegleid, kui seadsid piiravaid punkte lepingutesse, mis Google AdSense'i kasutavate veebilehtedega sõlmis. Piiravad punktid ei lasknud Google'i rivaalidel nendele veebilehtedele omi reklaame panna.

Vestageri sõnul pani Google sellega oma rivaalidele kinni võimaluse "luua innovatsiooni ja konkureerida turul oma väärtuste pinnalt".

"Reklaamijatel ja veebilehtede omanikel oli vähem valikut ja nad olid tõenäoliselt silmitsi kõrgemate hindadega, mis tulnuks üle kanda tarbijatele."

AdSense on üks vanemaid Google'i tooteid. See lubab sisuavaldajatel, näiteks blogijatel oma leheküljel reklaame avaldada. Microsoft esitas teenuse kohta kaebuse 2009. aastal ja Euroopa Komisjon alustas ametlikult uurimist 2016. aastal.

Toona märkis Komisjon, et Google on mõneti teenuse tingimusi muutnud, mis lubab klientidele rohkem vabadust näidata ka konkureerivaid reklaame.

Kommentaarid puuduvad