Lõuna-Korea põhiseaduskohus tühistas abordikeelu

Seitsmesed

Lõuna-Korea põhiseaduskohus tühistas neljapäeval murrangulise otsusega riigis aastakümneid kehtinud abordikeeldu, vahendab BNS.

Lõuna-Korea on üks vähestest arenenud tööstusriikidest, kus abort on tänini kriminaliseeritud kõigil juhtudel peale vägistamise, intsesti ja olukorra, kus ema tervis on ohus.

Põhiseaduskohus otsustas, et aborti tegevate naiste ja rasedust katkestavate arstide kriminaalkorras karistamine on põhiseadusvastane, ja andis korralduse muuta 1953. aastast kehtivat seadust enne järgmise aasta lõppu, vahendas uudisteagentuur Yonhap. 

Üheksaliikmeline kohus toetas traditsiooniliste väärtuste kaitseks mõeldud seaduse tühistamist häältega 7-2. 

"Abordikeeld piirab naiste õigust otsustada ise oma saatuse üle ning rikub nende õigust tervisele, kuna piirab juurdepääsu ohututele ja õigeaegsetele protseduuridele," ütles kohus.

"Loote ellujäämine ja areng sõltuvad täielikult ema kehast, mistõttu ei saa järeldada, et see oleks eraldi sõltumatu elusolend õigusega elule," otsustas kohus. 

Souli kesklinnas konstitutsioonikohtu ees tähistasid sajad naised rõõmupeoga kohtuotsust. 

Seni kehtivad seadused saadavad abordi teinud naise kuni aastaks vangi ja ette on nähtud ka rahatrahv. Aborti teinud arsti võib seaduse järgi oodata kaheaastane vanglakaristus. 

Kommentaarid puuduvad