Keiserpingviinide kolooniat tabas katastroofiline sigimise nurjumine

Seitsmesed

Maailma suuruselt teist keiserpingviinide kolooniat tabas katastroofiline sigimise nurjumine, kui surid pea kõik kolme aasta jooksul sündinud tibud, ütlesid teadlased neljapäeval, vahendab BNS.

Briti Antarktika Selts (BAS) kasutas satelliitpilte, et uurida Halley lahe kolooniat Weddeli meres, kus tavaliselt paaritub iga-aastaselt 25 000 pingviinipaari.

Teadlased leidsid, et 2016. aastal murdus ebatavaliselt sooja ja tormise ilma tõttu merejää, kus pingviinid tavaliselt tibusid kasvatavad, tappes pea kogu järelkasvu.

Sama muster kordus ka 2017. ja 2018. aastal.

BAS nentis, et Halley lahe koloonia on sisuliselt kadunud.

"Oleme jälginud selle ja teiste kolooniate populatsiooni viimased kümme aastat, kasutades väga kõrge resolutsiooniga satelliitpilte," ütles BAS-i kaugvaatluse spetsialist Peter Fretwell.

"Need pildid näitavad selgelt katastroofilist sigimise nurjumist selles kohas viimasel kolmel aastal," lisas ta.

Meeskond märkis siiski, et lähedalasuv pingviinikoloonia Dawson Lambtonis on märgatavalt kasvanud, mis viitab, et Halley lahe linnud on kolinud turvalisemasse paika.

Briti Antarktika Seltsi pingviiniteadlase Phil Trathani sõnul on võimatu kindlalt määrata, kas merejää murdus kliimasoojenemise tõttu.

"Aga selline täielik sigimise ebaõnnestumine seal koloonias on enneolematu," märkis ta.

Keiserpingviinid on suurim pingviiniliik, kuid nad on haavatavad kliimamuutusele. Prognooside järgi väheneb nende populatsioon sajandi lõpuks kuni 70 protsenti.

Kommentaarid puuduvad