Facebook eemaldas veel Vene toimetajate libakontosid, lehti ja gruppe

BNS

Facebook teatas esmaspäeval, et kõrvaldas oma portaalidelt veel 118 kontot, lehte ja gruppi, mis tegutsesid Venemaalt ning üritasid varjata oma loojaid ja tegemisi.

Eemaldamised Facebookist ja selle pildikesksest portaalist Instagram on osa käimasolevast võitlusest "koordineeritud mittetõelise käitumise" vastu, mille raames on blokeeritud libakontosid üle maailma.

"Leidsime kaks eraldiseisvat, omavahel mitteühendatud operatsiooni, mis lähtusid Venemaalt ning kasutasid sarnaseid taktikaid. Nad lõid kontode võrke teiste eksitamiseks selle kohta, kes nad on ja mida nad teevad," ütles Facebooki küberjulgeolekupoliitika juht Nathaniel Gleicher blogipostituses.

Ta lisas, et eemaldamised põhinesid kontode taga olnud inimeste petlikul käitumisel, mitte nende avaldatud sisul.

Eemaldatud 97 Facebooki kontost, lehest, või grupist keskendusid Ukrainale, ütles Gleicher.

Tema sõnul kasutati lehtede ja gruppide haldamiseks, sisu levitamiseks, osaluse suurendamiseks ning inimeste välistele veebilehtede saamiseks libakontosid.

Kontode postitustes käsitleti reeglina kohalikke ja poliitikauudiseid. Teemade seas olid sõda Ida-Ukrainas ja Süürias ning Venemaa poliitika.

Facebook kontode taga olnud inimeste isikuid ei avaldanud.

Igal eemaldatud lehel oli umbes 34 000 järgijat ning gruppidest vähemalt ühega oli liitunud umbes 86 000 Facebooki kasutajat. Facebooki reklaamile kulutati vaid üks dollar ning see reklaam käis rohkem kui aasta tagasi.

"Tuvastasime mõned need kontod ja lehed järeluurimisega, milles keskenduti varem sel aastal Ukraina valimiste eel kõrvaldatud kontodele ja lehtedele."

"Jagasime meie analüüsi infot korrakaitsjate, poliitikute ja tööstuspartneritega."

Veel 21 eemaldatud Facebooki ja Instagrami kontot või lehte keskendusid Austriale, Baltimaadele, Saksamaale, Hispaaniale, Ukrainale ja Ühendkuningriigile.

Nendel kontodel levitati sisu poliitilistest teemadest nagu immigratsioon, aga ka usulistest teemadest ja NATO-st, lisas Facebook.

Kampaanias kasutati libakontosid, kus jäljendati teisi kasutajaid ning võimendati "süüdistusi, et üks avalik figuur töötab luureametite heaks", lisas Gleicher.

Kommentaarid puuduvad