Telekoomik Zelenskõi vannutati Ukraina presidendiks

Seitsmesed

Ukraina presidendivalimised võitnud näitleja ja koomik Volodõmõr Zelenskõi vannutati esmaspäeval parlamendis uueks riigipeaks, vahendab BNS.

Sellega sai 41-aastasest Zelenskõist noorim nõukogudejärgne Ukraina president.

Zelenskõi loobus ametivande andmise eel traditsioonilisest autokolonnist ja jalutas parlamendihoone juurde läbi rahvast tulvil pargi.

Parlamendis toimunud tseremoonial asetas ta käe põhiseadusele ja piiblile ning tõotas kaitsta Ukraina suveräänsust ja sõltumatust. 

Oma ametisseastumiskõnes teatas ta parlamendi laialisaatmisest éesmärgiga korraldada ennetähtaegsed valimised, mis algselt olid kavandatud oktoobrisse. 

"Võimule peavad tulema inimesed, kes teenivad rahvast," lausus ta. 

Kriitikud on väljendanud kahtlust, kas Zelenskõi suudab valitseda ilma parlamendienamuseta. Isegi tema inauguratsioonikuupäeva määramine võttus aega nädalaid. Vastvalitud president ise on nimetanud vaenulikke raadaliikmeid pisisulideks. 

Ta lisas, et tema esmaseks ülesandeks on relvarahu konfliktis Kremli-meelsete separatistidega Ida-Ukrainas, kus on hukkunud umbes 13 000 inimest. 

Ametivandetseremoonial Kiievis osalesid teiste seas Eesti president Kersti Kaljulaid, Läti riigipea Raimonds Vējonis, Leedu president Dalia Grybauskaitė, Ungari riigipea János Áder, Gruusia president Salomé Zurabišvili ja Moldova peaminister Pavel Filip.

USA delegatsiooni juhtis energiaminister Rick Perry, Poola delegatsiooni juhib välisminister Jacek Czaputowicz, Türgit esindas asepresident Fuat Oktay ja Aserbaidžaani parlamendi spiiker Ogtay Asadov.

Poliitilise kogemuseta koomik Zelenskõi saavutas valimistel ülekaaluka võidu senise presidendi Petro Porošenko üle. 

Kommentaarid puuduvad