Lätis langeb neljapäevast kange alkoholi aktsiis

Seitsmesed

Neljapäeval ehk 1. augustil jõustub Lätis kange alkoholi madalam aktsiisimäär, millega langeb aktsiis 15 protsendi võrra kuni järgmise aasta 29. veebruarini.

Langetus ei puuduta õlut, veini ega muid alkohoolseid jooke, mille alkoholisisaldus on alla 22 protsendi.

Läti seim otsustas 8. juulil langetada kange alkoholi aktsiisi vastusena Eesti otsusele langetada aktsiise alates juulikuust. Eelnõu autorite hinnangul on aktsiisi langetamine vajalik, kuna Eesti otsusel langetada juulist aktsiise on tõenäoliselt Läti jaemüügi- ja alkoholiturule negatiivne mõju, eelkõige Läti-Eesti piirialadel.

Läti rahandusministeeriumi hinnangul on Eesti otsuse mõju lõunanaabrite eelarvele 92 miljonit eurot, mistõttu soovitati langetada kange alkoholi aktsiisi 15 protsendi võrra. Ministeeriumi hinnangul on aktsiisilangetuse negatiivne mõju Läti riigieelarvele 32 miljonit eurot.

Läti seimi rahanduskomisjoni esimehe Martins Bondarsi sõnul võidakse aktsiisimäärasid muuta ka pärast 29. veebruari, kuid see sõltub riigieelarve aruteludest ning Läti ja Eesti vahelisest suhtlusest, mis on vajalik "vältimaks kahe riigi astumist aktsiisisõtta".

Eestis langetati 1. juulist õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiisimäärasid 25 protsendi võrra.

Kommentaarid puuduvad