Nobeli majanduspreemia võitsid vaesuse uurijad 

Seitsmesed

Tänavuse Nobeli majanduspreemia laureaadiks tunnistati Indias sündinud Abhijit Banerjee, Prantsuse-USA topeltkodakondsusega Esther Duflo ja ameeriklane Michael Kremer töö eest vaesuse uurimisel, teatas Rootsi Kuninglik Teaduste Akadeemia esmaspäeval, vahendab BNS.

Kolmik sai Nobeli preemia oma eksperimentaalse lähenemise eest üleilmse vaesuse leevendamisele, märkis preemiakomitee avalduses.

"Tänavused laureaadid tutvustasid uut viisi saada usaldusväärseid vastuseid selle kohta, kuidas globaalse vaesusega kõige paremini võidelda," teatas komitee.

Nad leidsid viisi vaesusega võitlemiseks, jagades keerulised probleemid väiksemateks ja hallatavamateks küsimusteks, mida siis eksperimentaalselt lahendada, märkis preemiakomitee.

"Nad näitasid, et need väiksemad, täpsemad küsimused on sageli kõige paremini vastatavad läbi hoolikalt koostatud eksperimentide inimeste seas, keda need enim mõjutavad," jätkas komitee.

"Ühe nende uurimuse otsene tulemus on see, et enam kui viis miljonit India last said kasu tõhusatest järeleaitamisprogrammidest koolides. Teine näide on suur riigiabi ennetavale tervishoiule, mida on rakendatud mitmes riigis," märkis komitee.

Banerjee ja Duflo töötavad mõlemad Massachusettsi tehnoloogiainstituudis, samas kui Kremer on Harvardi ülikoolist. Duflo on teine naissoost ja aegade noorim Nobeli majanduspreemia võitja. 

Duflo ütles, et preemia pälvimine on "erakordselt alandlikkust tekitav".

Erinevalt teistest Nobeli preemiatest ei pannud majanduspreemiale alust Alfred Nobel. Majanduspreemia lõi 1968. aastal Rootsi keskpank.

Majanduspreemia rahaline väärtus on üheksa miljonit Rootsi krooni ehk ligi 900 000 eurot. Laureaadid saavad ka kuldmedali ja diplomi.

Majanduspreemia väljaandmine lõpetas tänavuse Nobeli auhindade väljakuulutamise perioodi. Eelmisel nädalal tehti teatavaks meditsiini-, füüsika-, keemia-, kirjandus- ja rahupreemia laureaadid. 

Preemiate üleandmise tseremoonia korraldatakse 10. detsembril auhindade traditsiooni alustanud teadlase Alfred Nobeli surma aastapäeval.

Kommentaarid puuduvad