Briti valitsevad konservatiivid võtsid võimsa valimisvõidu 

Seitsmesed

Briti peaministri Boris Johnsoni konservatiivid saavutasid neljapäeval peetud valimistel ülekaaluka võidu, mis võimaldab tal teha teoks oma valimislubaduse Ühendkuningriik viimaks Euroopa Liidust välja viia, vahendab BNS.

Kui selgunud olid pea kõik tulemused, olid toorid taganud 650-kohalises alamkojas 364 kohta, mis on suurim enamus pärast Margaret Tharcheri hiilgeaegu 1980. aastatel. Lahtine on veel vaid ühe koha saatus. 

Seevastu leiboriste tabas tõeline häving, pärast 59 koha kaotust on neil nüüd parlamendis vaid 203 mandaati. Erakonna liider Jeremy Corbyn on juba teatanud oma lahkumiskavatsusest. 

Brexiti-vastased liberaaldemokraadid teatasid, et vahetavad välja oma liidri Jo Swinsoni, kes kaotas oma parlamendikoha Šotimaa lääneosas Šoti Rahvuspartei (SNP) esindajale. 

SNP-l on praeguse seisuga 48, liberaaldemokraatidel 11 ja Põhja-Iiri Demokraatlikul Unionistide Parteil (DUP) kaheksa.

Peaminister ise võitis parlamendikoha Londoni lääneosas Uxbridge'i valimisringkonnas. 

Johnson ütles ööl vastu reedet osalisi valimistulemusi kommenteerides, et briti rahvas andis parlamendivalimistel tema konservatiivide valitsusele uue võimsa mandaadi Brexiti elluviimiseks ja riigi ühendamiseks. 

"Tänan kõiki üle kogu meie suure riigi, kes käisid hääletamas, tegutsesid vabatahtlikuna, kandideerisid. Me elame maailma suurimas demokraatias," edastas Johnson pärast lävepakuküsitluse tulemuste avaldamist Twitteri vahendusel oma tänusõnad.

Tööpartei jaoks on tegemist nõrgima tulemusega alates 1935. aastast ja neljanda järjestikuse valimiskaotusega, mis hoiab leiboristid võimust eemal vähemalt 2024. aastani. Erakond valitses viimati aastatel 1997–2010, kui peaminister oli esmalt kümme aastat Tony Blair ja seejärel kolm aastat Gordon Brown.

Kuigi leiboristide liider Corbyn lubas valijatele teist referendumit EL-ist lahkumise üle, mida eelistab vähemalt pool Briti valijaskonnast, asetas ta erakonna valimisprogrammi keskmesse radikaalsed majandusreformid, muu hulgas tähtsate tööstusharude riigistamine ning suured investeeringud avalikesse teenustesse ja taristusse.  

Selline programm võis Tööparteist eemale tõugata paljud valijad. 

"Paistab, et domineeris Brexit. Suur osa sellest oli Brexiti väsimus. Inimesed tahtsid lihtsalt sellega ühele poole saada," lausus Tööpartei kõneisik rahandusküsimustes John McDonnell Sky Newsile.

Alates 2015. aasta septembrist Tööparteid juhtiv Corbyn seisab silmitsi üleskutsetega tagasi astuda. Ta on Briti valijate seas isiklikult äärmiselt ebapopulaarne ning tema mainet on kahjustanud ka süüdistused sümpaatias terrorirühmituste vastu ja suutmatuses tegeleda antisemitismi ilmingutega Tööparteis. 

"Me teadsime, et ta ei ole võimeline juhtima. Ta on halvem kui kasutu," lausus endine leiboristist siseminister Alan Johnson. 

Tööpartei liider ütles pärast ennustusi hävitavast lüüasaamisest üldvalimistel, et ei juhi erakonda järgmistele valimistele, mis on kavas viie aasta pärast. 

"Ma ei juhi erakonda üheski tulevases üldvalimiste kampaanias," ütles Corbyn (70) pärast seda, kui ta valiti hoolimata erakonna  kehvast tulemusest juba 10. korda Londoni põhjaosa saadikukohale parlamendi alamkotta. 

Corbyn nimetas valimistulemust suureks pettumuseks, kuid välistas viivitamatu tagasiastumise parteijuhi kohalt, lubades jääda erakonna etteotsa sisekaemuse perioodiks. Ta märkis ka, et valimistulemust mõjutas lõhestav Brexiti küsimus.

Šotimaal valitakse alamkotta 59 saadikut, neist vähemalt 48 läheb SNP-le. 

Konservatiivide võidule aitas kaasa Brexiti Partei otsus mitte esitada vastaskandidaate tooride käes olevatele saadikukohtadele. "Me kasutasime oma mõju ja see on tähtis," ütles erakonnajuht Farage BBC-le. 

Kui valimiskomisjon konservatiivide võidu kinnitab, läheb Johnson reedel Buckinghami paleesse, kus kuninganna Elizabeth II nimetab ta ametlikult uuesti peaministriks. 

Kommentaarid puuduvad