EL saavutas leppe üleminekus süsinikuneutraalsusele aastaks 2050

Seitsmesed

Euroopa Liidu liidrid saavutasid ööl vastu reedet ilma Poola nõusolekuta kokkuleppe üleminekus süsinikuneutraalsele majandusele aastaks 2050, vahendab BNS.

"Euroopa Ülemkogu jõudis kokkuleppele tähtsas eesmärgis saavutada kliimaneutraalsus aastaks 2050," säutsus Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel Twitteris EL-i tippkohtumiselt. 

Kaks EL-i diplomaati ütlesid, et Poola keeldus 2050. aasta eesmärki toetamast ja palus selleni jõudmiseks 20 lisa-aastat, lubades järgmisel aastal teema juurde tagasi pöörduda. 

Tšehhi nõustus plaani toetama alles pärast seda, kui ülejäänud liikmesriigid nõustusid ülemkogu järeldustes sõnastusega, mis lubab mõnedel liikmesriikidel tuumaenergiat kasutada. 

"Meil olid täna intensiivsed arutelud ja saame öelda, et saame kõik pühenduda kliimaneutraalsuse saavutamisele 2050. aastaks," vahendas ajakiri Politico Saksa kantsleri Angela Merkeli sõnu. 

Kantsler tunnistas, et "üks liikmesriik, Poola, ei saanud täna selle elluviimisele pühenduda, mistõttu me otsustasime selle teema juurde juunis tagasi tulla". "Tervikuna on see suur edasiminek," ütles Merkel. 

Ülemkogu järeldustes seisab, et ülemkogu kiidab heaks eesmärgi saavutada kooskõlas Pariisi leppega 2050. aastaks kliimaneutraalne EL. "Üks liikmesriik ei saa praegu sellele eesmärgile pühenduda ja Euroopa Ülemkogu tuleb teema juurde tagasi 2020. aasta juunis," lisatakse selles.

Ülemkogu tunnistab vajadust tagada energiajulgeolekut ja austada liikmesriikide õigust otsustada oma energiaallikate üle ning valida kõige sobivamad tehnoloogiad, nähtus järeldustest. 

"Mõned liikmesriigid on andnud mõista, et nad kasutavad oma energiavajaduste rahuldamiseks tuumaenergiat," lisati teates. 

Euroopa Komisjoni uus president Ursula von der Leyen tahab liikmesriikidelt lubadust liikuda terves EL-is 2050. aastaks süsinikuneutraalse majanduse suunas.

Kommentaarid puuduvad